Un nou proiect legislativ a fost introdus în dezbatere publică la Senat, având ca scop considerarea țigaretelor electronice și a altor produse similare ca fiind echivalente cu produsele din tutun în ceea ce privește legislația privind fumatul.
Propunerea implică inclusiv inhalarea emisiilor eliberate de aceste produse, care ar urma să fie tratată ca și fumat. Astfel, reglementările existente privind fumatul, inclusiv interdicția acestuia în spațiile publice închise, se vor aplica și țigaretelor electronice, produselor din plante destinate fumatului și narghilelelor fără tutun.
Țigările electronice ar putea fi interzise!
Proiectul de lege propune modificarea definiției fumatului din legea actuală, astfel încât să includă inhalarea voluntară a emisiilor eliberate atunci când se utilizează un produs din tutun sau un produs similar, cu excepția celor aprobate în scopuri medicale. În plus, proiectul definește și produsele similare produselor din tutun, care ar include dispozitivele destinate fumatului, dar nu se limitează doar la țigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat sau narghileaua fără tutun.
Legea actuală interzice fumatul în spațiile publice închise, la locul de muncă, mijloacele de transport în comun și locurile de joacă pentru copii. Prin această propunere legislativă, utilizarea țigaretelor electronice ar fi inclusă în această interdicție și ar fi interzisă în aceleași spații publice menționate.
De asemenea, proiectul de lege propune interzicerea vânzării către minori a produselor din tutun și a celor similare, inclusiv a țigaretelor electronice.
În plus, se dorește interzicerea reclamelor, promovării și campaniilor de sponsorizare pentru toate produsele din tutun, inclusiv pentru țigările electronice.
Inițiatorii proiectului susțin că nivelurile de nicotină și gudron din țigările electronice sunt similare cu cele din țigările convenționale. Studiile in vitro arată că inhalarea produselor de tutun încălzit determină efecte negative asupra sistemului respirator și cardiovascular. De asemenea, se subliniază caracterul adictiv și carcinogen al acestor produse.