Sărbătorile de iarnă se apropie, iar pentru mulți pensionari din România aceasta poate fi o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. În acest sens, statul își aduce contribuția prin intermediul programului „a 13-a pensie”, care vine în ajutorul celor în nevoie, oferindu-le asistență financiară suplimentară în această perioadă festivă.

Aceste tichete sociale de Crăciun sunt încercarea autorităților de a aduce un strop de bucurie în viețile celor care se confruntă cu dificultăți financiare. Primăria Târgu Jiu oferă tichete sociale în valoare de 70 de lei pentru locuitorii cu venituri reduse din acest municipiu.

Presiunile financiare cauzate de creșterea constantă a prețurilor și de scăderea puterii de cumpărare au determinat deja numeroși pensionari să se înghesuie la Direcția de Protecție Socială pentru a depune cereri în vederea obținerii acestor tichete sociale de Crăciun.

Bani pentru bătrâni, înainte de sărbători

Oficialii Direcției de Protecție Socială se așteaptă la o avalanșă de cereri în perioada următoare. În fiecare an, autoritățile locale oferă peste 1000 de tichete sociale familiilor care se confruntă cu dificultăți financiare.

Tichetele sociale sunt acordate familiilor care au venituri individuale de până la 530 lei. Data limită pentru depunerea cererilor este 24 noiembrie.

Municipiul Iași organizează și el o campanie similară, oferind ajutoare sub formă de tichete sociale valorice prin intermediul Primăriei și a Direcției de Asistență Socială. Acești ajutoare sunt destinate aproximativ 11.500 de pensionari ale căror venituri combinate nu depășesc suma de 1.300 de lei, inclusiv pensiile de drept și cele de boală.

De asemenea, aceste tichete sunt oferite și asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Fiecare carnet cu tichete sociale are o valoare de 100 de lei și conține 10 tichete a 10 lei fiecare.

Pentru a primi aceste tichete valorice, pensionarii trebuie să fie înregistrați în baza de date a Casei Județene de Pensii, să aibă domiciliul în Municipiul Iași și să aibă plățile lunii noiembrie în regulă până în 2023.

Tichete sociale pentru bătrânii din România, înainte de sărbători! Cine va primi cea „de-a 13-a” pensie

Tichetele vor fi distribuite în perioada 6 decembrie 2023 – 5 martie 2024, între orele 8.30 și 15.30. Cu toate acestea, pensionarii și familiile aflate în nevoie nu sunt singurii beneficiari ai acestor ajutoare financiare.

În același timp, Primăria Municipiului Târgu Jiu va oferi și tichete sociale în valoare de 70 de lei cetățenilor cu condiții materiale precare, în vederea alinării povarei financiare în timpul sărbătorilor de iarnă.

Tichetele vor fi acordate familiilor care au venituri individuale de până la 530 de lei. Data limită pentru depunerea cererilor este de asemenea 24 noiembrie.

Bătrânii din România, ajutați de stat înainte de sărbători

Și Primăria Rovinari va oferi tichete sociale pentru familiile nevoiașe din oraș. Valoarea unui tichet este de 100 de lei, iar copiii vor primi și pachete cu dulciuri în valoare de 80 de lei.

De asemenea, persoanele cu venituri mici, cum ar fi pensionarii și alte categorii sociale, vor beneficia de 6 tichete sociale, în valoare totală de 250 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu alimentele și mesele calde. Aceste tichete sunt destinate și persoanelor care au venituri nete lunare de până la 1.700 de lei.

Aceasta va fi a șasea tranșă din 2023 a programului de acordare a acestor tichete pentru alimente, care au fost implementate în cadrul programului „Sprijin pentru România” și au ca scop prevenirea sărăciei și susținerea celor vulnerabili.

Județele cu cel mai mare număr de beneficiari ai acestor tichete sunt: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) și Bacău (82.410).

Aceste măsuri sociale au ca scop sprijinirea persoanelor în dificultate și asigurarea unei perioade de sărbători mai fericite și mai încununate de bucurie pentru toți românii.