Armata chineză ar putea izola Taiwanul, paraliza economia insulei și forța autoritățile democratice să cedeze în fața Partidului Comunist de la Beijing fără să utilizeze arme de foc, avertizează un important think tank într-o analiză pentru CNN.
Temerile privind o posibilă preluare a Taiwanului de către Partidul Comunist, prin forță dacă este necesar, au crescut în ultimii ani din cauza acțiunilor tot mai agresive ale liderului chinez Xi Jinping. Refuzul Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina a amplificat aceste temeri.
Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington avertizează că o carantină impusă de către China, utilizând tactici de „zonă gri”, ar putea izola Taiwanul, blocând accesul la porturi și oprind aprovizionarea cu bunuri vitale. „China a crescut semnificativ presiunea asupra Taiwanului în ultimii ani”, scrie raportul.
La summitul de apărare Shangri-La Dialogue, ministrul chinez al apărării, amiralul Dong Jun, a afirmat că orice susținere a independenței Taiwanului va duce la autodistrugere. „Vom lua măsuri hotărâte pentru a limita independența Taiwanului”, a declarat Dong.
Tacticile Chinei au fost prezentate în mod clar recent când navele Gărzii de Coastă chineze s-au ciocnit cu ambarcațiuni filipineze în Marea Chinei de Sud. Cazurile de intimidare militară și economică față de Taiwan au devenit tot mai frecvente sub conducerea lui Xi Jinping.
Raportul CSIS subliniază că o carantină condusă de Paza de Coastă din China ar putea evita un conflict direct, fiind considerată o operațiune de aplicare a legii și nu de război. Dreptul internațional vede o blocadă ca un act de război, însă o carantină nu ar fi interpretată la fel.
Washingtonul, legal obligat să ofere sprijin Taiwanului conform Legii privind relațiile cu Taiwanul, ar fi pus într-o situație dificilă dacă navele sale ar interveni în această carantină. „O carantină condusă de Paza de Coastă a Chinei nu este o declarație de război împotriva Taiwanului”, avertizează experții.
Paza de coastă a Taiwanului, cu doar 10 nave oceanice și aproximativ 160 de nave mai mici, ar fi insuficientă pentru a respinge un efort chinez de carantină. O astfel de acțiune ar putea strangula economia Taiwanului doar prin câteva confiscări demonstrative de nave comerciale, afectând și zborurile aeriene.
China efectuează deja zboruri regulate cu avioane militare în jurul insulei, iar o carantină ar evita necesitatea de a închide strâmtoarea Taiwan. Acest lucru ar reduce motivele pentru care Washingtonul ar putea interveni în conformitate cu dreptul internațional.
Raportul CSIS avertizează că solicitarea Chinei de declarații vamale de la navele care vor să acosteze în Taiwan ar avea un efect de intimidare. „Navele chineze de aplicare a legii vor fi autorizate să abordeze navele, să efectueze inspecții și să interogheze personalul”, precizează documentul.
Carantinarea principalului port al insulei, Kaohsiung, ar afecta sever economia Taiwanului, în special importurile de energie. Raportul CSIS este considerat plauzibil de analiști, deși aceștia menționează că menținerea unei carantine ar fi costisitoare pentru China.
Un alt factor de complexitate este interconectarea economică profundă dintre Taiwan și China. Anul trecut, 35% din exporturile Taiwanului au mers către China, iar companiile taiwaneze au investit 203 miliarde de dolari în economia chineză din 1991 până în 2022.
Carantinele pot, de asemenea, să adune populația în jurul guvernului lor, mai degrabă decât să o destabilizeze, iar o carantină ar putea chiar să conducă guvernul taiwanez să declare independența, un scenariu ce ar putea degenera în conflict armat, avertizează analiștii.