Reclamă

Theodor Stolojan, fost premier al României și economist la Banca Mondială, a afirmat la Digi24 că România suportă cele mai mari dobânzi la împrumuturi din Uniunea Europeană, din cauza deficitului bugetar ridicat. Acesta avertizează că este imperativ ca România să își reducă deficitul pentru a preveni creșterea costurilor datoriei publice la un nivel care ar putea depăși cheltuielile pentru sănătate sau educație.

Stolojan a subliniat că, în anul trecut, România a achitat 7 miliarde de euro pentru dobânzi la datoria publică, iar anul acesta suma va depăși 8 miliarde de euro. „Guvernul a fost obligat să ia niște măsuri peste noapte. Ne-am trezit într-o situație în 2024, cu un deficit bugetar record – 152 de miliarde de lei, adică 8,65% din PIB. N-am mai avut asemenea deficit decât în 2020, în timpul pandemiei”, a declarat fostul premier.

Stolojan a explicat că piațele financiare deja au avertizat România cu privire la costurile excesive ale împrumuturilor. „Deja noi, România, în prezent, ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi față de alte țări din UE”, a afirmat el.

Theodor Stolojan a precizat că deficitul bugetar s-a mărit de 3,1 ori comparativ cu anul 2019, în condițiile în care Produsul Intern Brut a crescut doar de 1,7 ori în aceeași perioadă. Fostul premier a subliniat necesitatea ca România să profite de noua abordare a Uniunii Europene, care permite reducerea treptată a deficitului pe o perioadă de 4-7 ani. Adopând această strategie, România poate continua să acceseze fonduri europene și să investească în infrastructură fără să piardă sprijinul financiar regional.

Conform lui Stolojan, România nu poate susține deficite mai mari de 7% sau 6%, riscând să plătească mai mult pe datoria publică decât pe sectoare vitale precum educația și sănătatea. „Pentru că ajungem să plătim mai mult pe datoria publică decât pe educație sau pe sănătate”, a încheiat Theodor Stolojan.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro