Reclamă
Reclamă

Thailanda a devenit marți prima țară din Asia de Sud-Est care legalizează căsătoria între persoane de același sex, într-un vot istoric în Senat, sărbătorit ca o „victorie” de către comunitatea LGBT+, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aproximativ 130 de senatori au votat în favoarea acestui text, patru „împotrivă”, iar 18 s-au abținut. Legea urmează să fie prezentată regelui Maha Vajiralongkorn în vederea publicării în Gazeta Regală, adică să fie promulgată.

„Azi (marți), dragostea a învins prejudecățile”, a reacționat un activist, Plaifah Kyoka Shodladd, care a participat la elaborarea legii.

Reclamă

Comunitatea LGBT+ beneficiază de o vizibilitate largă în acest regat budist, cunoscut pentru toleranța sa și care atrage turiști gay din țări vecine conservatoare.

După Olanda – prima țară care a oficiat uniuni homosexuale în 2001 -, peste 30 de state au legalizat căsătoria între persoane de același sex. În Asia, Taiwanul și Nepalul au făcut deja acest pas.

În Thailanda, primele căsătorii vor putea fi oficiate la 120 de zile de la promulgarea legii, adică în toamnă.

„Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, atunci este o societate în care putem trăi”, a declarat înainte de vot Adisorn Juntrasook, care a luat parte la elaborarea legii ca expert.

Noua legislație vizează să modifice trimiterile la „bărbați” și „femei”, „soți” și „soții” și să le înlocuiască cu termeni neutri, „indivizi” și „parteneri de căsătorie”. Aceasta urmează să le confere cuplurilor de același sex aceleași drepturi ca și cuplurilor heterosexuale în domeniul adopției și moștenirii.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro