Tezaurul Getic se întoarce la Iași după o expunere internațională

Data actualizării: 09/02/2025

Tezaurul getic, cu piese valoroase descoperite în județul Iași, va putea fi admirat din nou de publicul larg începând de săptămâna viitoare, după o expunere internațională în Olanda. Aceste piese, descoperite din întâmplare în localitatea Cucuteni și ulterior transportate la București la ordinul partidului comunist, urmează să se întoarcă acasă, la Palatul Culturii din Iași.

Descoperirea inițială a tezaurului a avut loc acum aproape 2.500 de ani și constă într-un coif de aur de 500 de grame, brățări, colane și alte podoabe. Tezaurul cântărește în total două kilograme și jumătate de aur. Muzeograful Senica Țurcanu a declarat că „au împărțit piesele între ei, le-au tăiat, fără să își dea seama că e vorba de aur. Unele dintre piese s-au păstrat întregi, piesele mai mici. Piesele mari, din păcate, au fost ciopârțite de către descoperitori”.

Tezaurul a fost expus mai bine de zece ani la Palatul Culturii din Iași, înainte de a fi mutat în anii ’70 la Muzeul de Istorie din București. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a menționat: „Partidul comunist de la acea vreme a dat poruncă […] ca absolut toate obiectele de aur și argint să fie duse acolo. Cred că s-ar merita ca în anul centenar, în anul în care Palatul Culturii împlinește 100 de ani de la finalizarea lucrărilor, să putem aduce aceste comori acasă”.


Pregătirile sunt în desfășurare pentru transferul pieselor înapoi la Iași, unde muzeul a fost recent modernizat și asigură cele mai înalte standarde de securitate. Bobi Apavaloaei, directorul Direcției de Cultură, a subliniat că „nu prezintă un risc de prăbușire în caz de cutremur cum este în cazul Muzeului de Istoria României de la București”.

Citește și:

Andrei Apreotesei a adăugat despre măsurile de securitate: „Multe dintre sălile noastre, mai ales cele de la Muzeul de Istorie, au și camere cu recunoaștere facială”. Acest lucru le permite să monitorizeze constant situația din muzeu.

Tezaurul include un coif de ceremonie foarte rar, iar Senica Țurcanu a precizat: „Coifuri de aur sunt foarte puține. […] coiful de la Cucuteni-Băiceni, realizat din aur, de foaie de aur de 24 de karate” este una dintre piesele centrale ale colecției. Conform reprezentanților Muzeului de Istorie din București, care au răspuns pentru Digi24, piesele din tezaur vor fi disponibile publicului din România după revenirea din Olanda.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨