Transportul la viteze de 700 km/h cu hyperloop-ul este mai aproape de realitate, după ce compania olandeză Hardt a anunțat finalizarea cu succes a testării prototipului său de sistem de transport. Acest progres marchează un pas înainte pentru tehnologia care promite să revoluționeze modul de deplasare.
Conceptul hyperloop, propus inițial de Elon Musk, implică mișcarea capsulelor cu pasageri sau mărfuri prin tuneluri vidate, folosind levitația magnetică la viteze remarcabile. „Astăzi, odată cu primul test efectuat cu succes, am reușit să levităm vehiculul și să activăm sistemul de ghidare și cel de propulsie. Apoi, am mutat vehiculul în poziția de lansare și l-am accelerat până la 30 km/h, parcurgând aproximativ 100 de metri în tub”, a declarat Marinus van der Meijs, director de tehnologie și inginerie la Hardt Hyperloop.
Testul a avut loc în centrul de specialitate din Olanda, într-un tunel de 420 de metri compus din 34 de secțiuni separate. În planurile viitoare, compania Hardt intenționează să crească viteza la 700 km/h. Directorul comercial Roel van de Pas explică faptul că „pentru a furniza Hyperloop ca un sistem de mobilitate avem un puzzle foarte complicat care necesită tehnologie, politică, parteneriat public-privat, și de asta este nevoie cel mai mult. Cel mai dificil este testarea integrată a tuturor funcțiilor, de la levitație la propulsie și ghidare, pentru a le face să funcționeze sincronizat”.
Prezentată inițial de Musk în 2013, idea hyperloop-ului susținea că traseul de 645 de kilometri între Los Angeles și San Francisco ar putea fi parcurs în doar 30 de minute folosind această tehnologie. De atunci, mai multe echipe internaționale lucrează la acest proiect, dar un sistem comercial viabil nu a fost încă materializat. Hardt Hyperloop speră să lanseze un sistem capabil să transporte pasageri până în 2030.