Reclamă

În prezent, aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, incluzând Crimeea și părți mari din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojia, se află sub ocupația Rusiei. Deși Moscova spera inițial să beneficieze economic de pe urma acestor cuceriri, analiza Foreign Affairs relevă că aceste teritorii sunt mai degrabă o povară pentru economia rusă.

Campaniile de violență, răpiri și tortură desfășurate de forțele ruse în zonele ocupate ale Ucrainei completează un tablou sumbru, dar efectele economice sunt cele care ar putea evalua decizia invaziei din februarie 2022.

Analizele arată că devastările războiului, pierderile umane și economia stagnată din teritoriile anexate transformă expansiunea Rusiei într-un cost enorm. Conform datelor Organizației Internaționale pentru Imigrație, populația din regiunile ocupate a scăzut dramatic, ajungând la cel mult cinci milioane de oameni, o pierdere de 56% față de 2014. Situația este agravată de migrarea celor mai educați și tineri locuitori, lăsând în urmă o populație îmbătrânită și vulnerabilă.

Regiunile afectate se confruntă cu lipsa forței de muncă și cu distrugeri masive ale infrastructurii economice. Orașe precum Mariupol și Bahmut sunt în mare parte distruse, iar reconstrucția costisitoare este îngreunată de corupție și alocarea fondurilor spre scopuri militare. În Crimeea, regimul rus a investit masiv, însă economia depinde de subvenții federale, o situație care reflectă provocările economice din restul zonelor ocupate.

Rusia a alocat 200 de miliarde de dolari pentru eforturi militare în acest conflict, sumele reale fiind probabil chiar mai mari. Sancțiunile economice și plecarea a sute de mii de tineri specialiști au deteriorat și mai mult economia rusă. Având în vedere aceste costuri și situația acestor teritorii, câștigurile economice și strategice pe care le spera Putin sunt acum greu de observat.

În concluzie, după trei ani de război devastator, expansiunea teritorială a Rusiei în Ucraina a dus mai degrabă la stagnare economică decât la dezvoltare. Acest lucru subliniază povara pe care ocupația o aduce și oferă o lecție pentru oricare alt lider cu ambiții similare.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro