Teoria haosului

Teoria haosului se referă la sistemele complexe. Descrie comportamentul sistemelor imprevizibile. A fost formulată de Edward Lorenz în anul 1960. Acesta consideră că totul este conectat. Cu alte cuvinte niciun „hazard” nu vine din neant. Totul are un parcurs descriptibil. Considera că „un fenomen care pare a se desfăşura la întâmplare, are de fapt un element de regularitate descriptibil. Mai simplu: tot ce pare a fi un haos, de fapt are o ordine pe care nu o cunoaștem.

O altă parte importantă a teoriei haosului este influența începutului asupra sistemelor dinamice. Sistemele sunt foarte sensibile și puternic influențate de condițiile inițiale. Practic punctul inițial este definitoriu. Viitorul lor este influențat în întregime de începutul lor. Cercetările din laborator au fost efectuate pe multe tipuri de sisteme. Din domeniul electric, chimic, dinamica fluidelor. Au studiat chiar și sistemele ecologice. S-a demonstrat faptul că la o dinamică haotică și în creşterea populaţiei în raport cu suprafaţa ocupată.

Efectul fluturelui

Această teoria se poate rezuma astfel, o bătaie de aripă declanșează o furtună. În grădina ta un fluture bătând din aripi poate declanșa o furtună în Filipine. Efectul vizează diferența dintre punctul inițial și cel final. Urmărește evoluția diferențială dintre punctele de pornire ale celor doua curbe din grafic. Punctul inițial fiind atât de mic încât poate fi comparată cu bătaia din aripi a fluturelui.

„Mișcarea aripilor unui fluture azi poate produce o mică schimbare a atmosferei. Din această cauză și de-a lungul unei anumite perioade de timp, atmosfera se va schimba. Peste o lună poate, o tornadă care trebuia să lovească coasta Indoneziei nu va mai apărea. Sau din contra, tocmai din această cauză va apărea.” Spune fizicianul despre descoperirea să cu privire la evoluția haotică.

Fenomenul acesta este cunoscut pentru dependența profundă față de valorile inițiale. Practic studiind începutul unui fapt se poate face o predicție foarte exactă. Cu toate acestea acuratețea unui asemenea experiment atinge un nivel ilizibil pentru om. Cert este că cea mai mică modificare inițială oferă rezultate total schimbate.

Haosul în cotidian

Putem ilustra această teorie și din perspectiva cotidiană. De exemplu schimbați orice în rutina zilnică.  Să luăm următorul exemplu. În loc să ieșiți pe ușa casei, ca în fiecare dimineață, la orele 7.00, într-o zi întârziați din varii motive… Pentru că nu vă găsiți ciorapii. Astfel, pierdeți 15 minute și, în loc să ajungeți la 7.45 la serviciu, ajungeți la 8.00. Doar că la 7.50 are loc un cutremur puternic. În urma lui clădirea, unde aveți biroul, se dărâmă cu totul. Toți cei din clădire sunt striviți. E posibil să considerați că v-a salvat  Dumnezeu, având El vreun motiv ascuns. Sau pur și simplu considerați că ați avut noroc. Urmează să vă găsiți alt serviciu, iar în jumătate de an să descoperiți un mode de a obține energie gratuit. Salvați omenirea de la pieirea prin poluare. Intrați în istorie și totul pentru că nu ați găsit la timp ciorapii.