Teodora se naște în anul 500 d. Hr. la Constantinopol, era fiica unui paznicul animalelor circului capitalei imperiale. După puțin timp ea și surorile sale vor rămâne orfane de tată fiind nevoite să cerșească în arena circului. Când crește, Teodora, va debuta ca dansatoare de circ,  mai apoi va deveni actriță, concomitent practică prostituția. După câțiva ani va renunța la profesia de actriță și se implică într-o relaţie de scurtă durată cu un guvernator dintr-o provincie din Africa de Nord. Apoi revine în Constantinopol unde își cumpără o locuință în apropierea palatului. Acum alege să-și câștige traiul din torsul lânii.

Reclamă

Reclamă

Teodora ajunge împărăteasă

Se spune că Narses, un eunuc de la palat, are o revelație, visează că va deveni slujnicul şi omul de încredere al unei femei celebre pe nume Teodora. A doua zi întâlnește o femeie Teodora actriţă dar şi femeie de moravuri uşoare. Nu a crezut că ea trebuie să fie acea Teodoră din vis. Cu toate acestea  frumoasa curtezană va deveni curând împărăteasă, cum prevestise și visul.

Teodora are șansa de a se întâlni cu Iustinian, nepotul împăratului Iustin şi moştenitorul tronului. Acest moment este crucial pentru ea, din clipa aceasta statul ei social se schimbă total. Are șanse mari de-a ajunge împărăteasă, chiar dacă legea interzicea căsătoria dintre un moștenitor la tron și o curtezană.

Iustian reușește să obțină abrogarea acestei legi și se căsătorește cu frumoasa Teodora, asta după moartea Euphimiei, soţia împăratului Iustin. Teodora va demonstra că este o femeie inteligentă și înțeleaptă prin deciziile luate în timpul  revoltei lui Nika, din anul 532 d.Hr. Proaspăta împărăteasă Teodora dă dovadă de mult curaj și reușește să apere coroana. Preferă să nu fugă când poporul se revoltă împotriva lui Iustinian din cauza suprataxelor sale. Revolta este înăbușită cu ajutorul lui Narses. Acesta negociază cu poporul revoltat, ajutat și de armată se opresc atacurile.

Episodul reprezintă punctul în care Iustinian îi acordă toate creditele soției sale. Îi permite să se implice în politica Imperiului. Frumusețea Teodorei era egalată și de inteligența ei. În ciuda trecutului său de curtezană va deveni protectoarea moralei. Îl părăsește pe Iustinian la vârsta de 50 de ani, cancerul o răpune.