Reclamă

Comisia Europeană a solicitat miercuri respectarea suveranității statelor membre ale UE, reiterând că Groenlanda, insula arctică autonomă sub tutela Danemarcei, este protejată sub apărarea colectivă a UE. Aceste afirmații vin după ce Donald Trump, noul președinte ales al SUA, a reînviat ideea ca SUA să achiziționeze această insulă și nu a exclus utilizarea forței militare pentru a prelua teritoriul.

„Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei”, a declarat Paula Pinho, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, în cadrul conferinței zilnice de presă. Aceasta a răspuns întrebărilor privind declarațiile lui Trump despre posibilitatea folosirii forței pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.

În ciuda seriozității subiectului, Pinho a subliniat natura teoretică a dezbaterii și a cerut ca situația Groenlandei să nu fie comparată cu invazia rusă în Ucraina. „Nu vedem nicio necesitate în acest moment de a merge mai departe față de ceea ce am spus deja”, a adăugat ea.

Articolul 42.7 din Tratatul UE stabilește solidaritatea în materie de apărare între statele membre atunci când una dintre ele este ținta unui atac armat, fiind similar cu articolul 5 al Tratatului NATO.

Anitta Hipper, o altă purtătoare de cuvânt a comunității, a accentuat importanța respectării suveranității statelor membre și a subliniat dorința de a menține relații transatlantice puternice.

Cererea lui Trump ca statele membre NATO să își majoreze bugetele apărării la 5% din PIB nu este un obiectiv al UE, conform declarațiilor UE, al căror buget pentru apărare este în prezent de aproximativ 1,9% din PIB. Cu toate acestea, s-a subliniat necesitatea de a crește eforturile în apărare, având în vedere amenințările curente, cum ar fi războiul Rusiei contra Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt comunitar pentru comerț, Olof Gill, a abordat o altă amenințare a lui Trump, referitoare la impunerea de taxe vamale UE dacă Danemarca nu negociază vânzarea Groenlandei, subliniind că este vorba de o chestiune ipotetică.

Chiar și în precedentul său mandat, Trump a propus ca SUA să cumpere Groenlanda, dar guvernul danez a respins categoric ideea. Din 2009, Groenlanda are dreptul să-și declare independența față de Danemarca, însă nu a făcut acest pas. Ea rămâne dependentă economic de pescuit și de finanțările guvernului danez, în ciuda resurselor naturale semnificative.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro