Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că apărarea aeriană rămâne o prioritate majoră pentru alianță, în contextul în care o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României. În cadrul unei reuniuni a miniștrilor Apărării, Rutte și-a exprimat solidaritatea cu România și a felicitat autoritățile române pentru reacția promptă. El a subliniat că NATO va intensifica supravegherea și schimbul de informații, pentru a face față provocărilor similare. „Aliații au convenit că apărarea aeriană și antirachetă rămân priorități ale Alianței”, a spus Rutte.
Mark Rutte a menționat că atacurile rusești devin tot mai frecvente, generând alarme între statele aliate. În particular, incidentul cu drona din România este văzut ca parte a unui model de încălcări ale spațiului aerian al NATO, amplificat de conflictul din Ucraina. Rutte a avertizat și asupra retoricii din ce în ce mai iresponsabile a președintelui rus Vladimir Putin.
La nivel de operațiuni, ministerul Apărării din România a raportat că o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a fost depistată joi seară de sistemul de supraveghere radar la aproximativ 150 de kilometri est de Mihail Kogălniceanu, în largul Mării Negre. Procedurile au inclus activarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană Extinsă, sub comandă NATO și națională. În contextul monitorizării, avioane F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate în aer.
Radarul a detectat traversarea frontierei României de către dronă în jurul orei 19:00, în apropierea localității Eforie Nord, mergând ulterior către interiorul teritoriului până la maximum 14 km. Deși aeronavele nu au avut contact vizual cu drona, cetățenii au primit alerte RO-Alert avertizând despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și îndemnând la calm.
În concluzie, incidentul cu drona rusească în spațiul aerian al României a subliniat nevoia de pregătire și coordonare între statele NATO, accentuând priorități precum apărarea aeriană și antirachetă.