Ucraina a acuzat, duminică, Belarusul, aliatul apropiat al Rusiei, de intensificarea prezenței militare la granița comună, și a avertizat asupra unor posibile „acte neprietenoase”. Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Belarus a mobilizat „un număr semnificativ de soldați” în regiunea Gomel, aproape de nordul frontierei ucrainene, sub pretextul unor exerciții militare.
Diplomația ucraineană a lansat un avertisment oficialilor de la Minsk, subliniind: „Îi avertizăm pe oficialii belaruși să nu facă o greșeală tragică sub presiunea Moscovei și îndemnăm forțele armate ale Belarusului să înceteze actele lor neprietenoase și să retragă trupele de la granița cu Ucraina la o distanță mai mare decât distanța de tragere a sistemelor Belarusului.”
Kievul a raportat, de asemenea, prezența unor combatanți aparținând miliției Wagner în Belarus, aceștia fiind găzduiți de vecini după eșecul rebeliunii liderului lor din anul trecut. Ucraina susține că exercițiile militare la graniță constituie o amenințare la adresa „securității globale” din cauza proximității centralei nucleare de la Cernobîl, locul unei catastrofe nucleare în trecut.
Ministerul de Externe ucrainean a reafirmat că țara sa nu a inițiat și nu va iniția acțiuni ostile împotriva poporului belarus: „Subliniem că Ucraina nu a întreprins niciodată și nu va întreprinde niciodată acțiuni neprietenoase împotriva poporului belarus.”
Această declarație coincide cu momentul în care Ucraina a mobilizat mii de trupe începând din 6 august pentru a desfășura operațiuni în regiunea rusă de frontieră Kursk, obținând controlul asupra unor sute de kilometri pătrați, în timp ce Rusia își menține presiunea militară în estul Ucrainei. Belarus, condusă de președintele Aleksandr Lukașenko din 1994, este puternic dependentă politic și economic de Rusia. În anul trecut, Lukașenko a permis desfășurarea de trupe ruse pe teritoriul belarus, într-o serie de „exerciții” care au avut loc înainte de invazia rusă în Ucraina, din februarie.