Reclamă

Xi Jinping, liderul Chinei, a învățat încă de tânăr să privească relația cu Rusia cu suspiciune, datorită mentorului său de la primul loc de muncă, în cadrul armatei chineze. Acesta i-a insuflat o atitudine anti-rusă, conform unui document american desecretizat, publicat de expertul Michael Sheridan în The Independent. Mentorul, Geng Biao, un șef al apărării influent, era cunoscut pentru percepția sa negativă asupra Moscovei. Xi a învățat de la el să nu aibă încredere în Rusia, o lecție relevantă, având în vedere parteneriatul controversat „fără limite” pe care China îl are în prezent cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin.

Deși relațiile oficiale par stabile, cu cei doi lideri exprimând sprijin reciproc și colaborând economic, apar divergențe istorice semnificative. Documentul declasificat detaliază întâlnirea lui Geng Biao cu președintele american Jimmy Carter, în care șeful chinez a descris diviziunea istorică chino-sovietică, amintind că, după moartea lui Stalin, Uniunea Sovietică a încercat să impună un control semnificativ asupra nordului Chinei.

Geng Biao a subliniat intențiile sovieticilor de a păstra China într-o stare agricolă și subdezvoltată, dorind să-i folosească potențialul în favoarea blocului socialist, fără a-i dezvolta industria. Hărțile din acea perioadă, aflate pe pereții birourilor din China, aminteau de teritoriile pierdute pe care sovieticii le-au luat în secolul al XIX-lea printr-un „tratat inegal”. În timp ce unele dintre aceste teritorii au rămas sub controlul rus, China nu a renunțat la sentimentele de regret și contestare istorică.

Ca urmare, invazia Ucrainei de către Putin contravine principiilor fundamentale ale Chinei privind suveranitatea, ceea ce a dus la o relație complicată, chiar sub acoperirea unui parteneriat strategic. Deși China a oferit sprijin economic Rusiei, acest ajutor este constrâns de sancțiunile internaționale. Ironia situației stă în faptul că, în ciuda unor interese comune împotriva ordinii occidentale, Rusia riscă să devină un satelit economic al Chinei, prin creșterea dependenței de aceasta.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro