Reclamă

Canalul Panama „face parte din lupta Panama pentru suveranitatea sa deplină şi este o cucerire ireversibilă”, a declarat ministrul panamez de externe, Javier Martinez-Acha, în urma unor afirmații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump. Acesta a sugerat posibilitatea utilizării forței militare pentru a recâștiga controlul asupra canalului.

Ministrul panamez a reafirmat că „suveranitatea canalului nostru nu este negociabilă, face parte din istoria noastră de luptă şi este o cucerire ireversibilă”. El a precizat că relația dintre Statele Unite și Panama va continua să fie gestionată prin canale diplomatice obișnuite după ce Trump va prelua funcția.

Donald Trump a fost întrebat dacă exclude utilizarea „coerciției militare sau economice” pentru a-și atinge obiectivul legat de Canalul Panama și insula Groenlanda, la care a răspuns că „nu exclude” aceste opțiuni. Declarațiile lui survin după ce Trump a acuzat Panama de impunerea unor taxe de trecere excesive asupra navelor americane și a afirmat că Beijingul controlează acest canal, acuzații pe care guvernul panamez le neagă ferm.

Panama a marcat recent 35 de ani de la invazia americană destinată capturării dictatorului Manuel Antonio Noriega, o incursiune militară care a dus la desființarea armatei panameze.

Președintele panamez Jose Raul Mulino a explicat că taxele sunt stabilite printr-un „proces public și deschis”, respingând orice modificare a acestora în urma presiunilor. „Singurele mâini care controlează canalul sunt panameze”, a subliniat Mulino, contrazicând afirmațiile lui Trump despre influența chineză.

Canalul Panama, construit de SUA și administrat de acestea până în 1999, este acum complet în mâinile statului panamez, conform Tratatelor Torrijos-Carter. Aceste documente garantează neutralitatea permanentă a canalului și au încheiat vechiul tratat Hay-Bunau Varilla din 1903.

Ministrul de externe panamez a subliniat că misiunea canalului este de a servi comerțului mondial și că Panama oferă comunității internaționale siguranța de a rămâne neimplicată în conflicte.

SUA rămân principalul utilizator al Canalului Panama, care acoperă aproximativ 3% din comerțul mondial, și continuă să fie principalul partener comercial și politic al acestei țări din America Centrală.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro