Reclamă

Ambasadorul Uniunii Europene la Tbilisi, Pawel Herczynski, a avertizat că relațiile Georgiei cu UE ar putea fi grav afectate și s-ar putea ajunge chiar la sancțiuni din partea Bruxellesului dacă țara se va îndepărta de democrație, informează Reuters, citat de Agerpres. Diplomatul a declarat că UE este dispusă să colaboreze cu orice guvern ales democratic în Georgia, însă a subliniat că republica caucaziană nu ar trebui să devină un ‘stat cu partid unic’, lipsit de opoziție politică.

‘Deocamdată, există posibilitatea introducerii unor sancțiuni în viitor, dacă lucrurile merg într-adevăr rău cu alegerile’, a precizat Herczynski în fața jurnaliștilor. Alegerile parlamentare din Georgia sunt programate pentru 26 octombrie.

Uniunea Europeană a acordat anul trecut Georgiei statutul de candidată la aderare, dar legăturile cu Tbilisi s-au deteriorat după ce partidul de guvernământ, Visul Georgian, a adoptat în mai o lege privind ‘agenții străini’. Această reglementare a fost văzută ca un semn al îndepărtării de Occident și al apropierii de Rusia.

Pawel Herczynski a menționat că reprezentanții UE nu s-au mai întâlnit cu guvernul georgian din iunie, invocând o atitudine ‘neprietenoasă’ din partea executivului de la Tbilisi. Suspendarea dialogului, conform diplomatului european, a fost decisă în urma unor consultări interne cu statele membre ale Uniunii Europene cu privire la ‘discursurile anti-occidentale și anti-europene’ ale guvernului georgian.

Luna trecută, Herczynski declara că UE ar putea lua în calcul suspendarea temporară a regimului fără vize pentru cetățenii georgieni, în cazul în care alegerile nu sunt libere, corecte și pașnice.

Georgia, cu aproximativ trei milioane de locuitori, fost stat sovietic, a fost recent afectată de o criză politică. Noua lege impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca ‘agenți de influență străină’. Partidul de guvernământ susține că aceasta este necesară pentru protejarea suveranității naționale, însă criticii și opoziția au catalogat-o ca fiind autoritară și de inspirație rusească.

Opoziția a organizat cele mai mari proteste din țară din 1991 încoace, după obținerea independenței și căderea URSS, dar nu a reușit să elimine controversata lege. În consecință, relațiile Georgiei cu UE și SUA s-au deteriorat considerabil.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro