Reclamă
Reclamă

Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a declarat joi că nici el și nici alt reprezentant oficial al țării nu vor mai vizita Belarus atât timp cât președintele Aleksandr Lukașenko se află la putere și a amenințat cu retragerea din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia.

„Vreau să spun că nu voi mai vizita Belarus atât timp cât Aleksandr Lukașenko este președinte în această țară. Și niciun reprezentant oficial al țării nu o va face”, a declarat Pașinian într-o intervenție în parlament, potrivit presei online armene, preluată de Agerpres.

Șeful guvernului armean a afirmat că, după ce președintele belarus a declarat recent că a participat la pregătirile pentru războiul de 44 de zile din Karabah (2020) și a urat victorie Azerbaidjanului, nu mai are nimic de discutat cu el în formatul OTSC (Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan).

Reclamă

În același timp, el a precizat că „teoretic, nu pot fi excluse schimbări, dacă – de exemplu – Belarus însuși decide să părăsească OTSC sau dacă Lukașenko va găsi cuvinte și scuze care să fie acceptabile pentru poporul armean”.

Pașinian a declarat miercuri că țara sa se va retrage din OTSC, alianță militară post-sovietică condusă de Rusia, pe care o acuză de inacțiune în fața incursiunilor trupelor azere pe teritoriul său. „Vom ieși. Vom decide când”, a spus el în timpul unei dezbateri parlamentare, răspunzând la replica unui deputat din opoziție, care l-a întrebat de ce mai face parte din alianța pe care a criticat-o atât de mult.

În cursul zilei de joi, Armenia a ordonat ambasadorului său din Belarus să revină la Erevan pentru consultări, a anunțat agenția rusă oficială de presă TASS, citând Ministerul armean de Externe. La 16 mai, Lukașenko a numit operațiunea din Karabah drept un „război de eliberare” și a spus că a discutat cu președintele azer Ilham Aliev despre rezultatul acesteia înainte de începerea ei, notează portalul rusesc RBC.

„Am vorbit filosofic la un dineu împreună. Apoi am ajuns la concluzia că războiul poate fi câștigat. Este important. Este foarte important de obținut această victorie”, a afirmat atunci liderul belarus.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro