Reclamă
Reclamă

Șefii de secții de votare din Sectorul 1 al Capitalei au petrecut toată noaptea la Biroul Electoral Sectorial pentru a depune ștampilele și procesele verbale din ziua votului. În paralel, acuzațiile de fraudă continua să crească.

Clotilde Armand, candidata USR la primăria Sectorului 1, susține că: „s-au schimbat din pix sute de voturi.” De cealaltă parte, liberalii, al căror candidat, George Tuță, este câștigător pe baza datelor parțiale, neagă orice suspiciuni de fraudă.

Oamenii din secțiile de votare sunt revoltați de modul în care se desfășoară lucrurile. Ei și-au exprimat nemulțumirea subliniind că au fost tratați fără respect și răbdare. Un membru al unei secții de votare a spus: „Ne-au chemat. Dacă tu chemi omul, nu trebuie să îl servești? Eu așa știu, dar în România… vedeți cum funcționează. Trebuie să plec acasă, am copii mici, asta e!”

Reclamă

Alți lucrători au menționat faptul că au petrecut ore întregi așteptând, fără să primească apă sau mâncare, și că au stat la rând pentru a preda documentația electorală: „Am stat 40 de ore aici, fără apă, fără mâncare, nu ne-a întrebat dacă ne doare și pe noi ceva.”

În prezent, mai sunt de validat aproximativ 30 de procese verbale. Șefii de secții de votare au fost inițial programați să vină în dimineața zilei de după alegeri, dar au fost chemați de urgență din seara precedenta pentru a face față volumului de muncă. Digi24 a controlat mai multe procese verbale și a descoperit o serie de nereguli, prezentând în exclusivitate unul dintre documentele care explică blocajul de la Sectorul 1. Jurnalista Andreea Dumitrescu a explicat una dintre erorile identificate: „În varianta scrisă de mână apar 6 voturi în plus în dreptul candidatei Clotilde Armand. Între cele două documente s-au pierdut pe drum sau s-au pus în plus 6 voturi. Nu știm care e varianta corectă și unde sunt voturile în plus sau în minus și cum e corect, de fapt.”

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat pentru Digi24 motivele apariției erorilor la numărarea și centralizarea voturilor de la Sectorul 1. Toni Greblă a declarat: „Aproximativ 25% din procesele verbale au erori. Ele nu scapă filtrului – sau foarte greu scapă filtrului de la birourile electorale de sector, pentru că sunt verificate pe aplicație, care nu permite să se încarce în sistem un proces verbal cu erori. Principala cauză care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineața până la 2,3,4 noaptea, în condițiile unui stres care s-a accentuat mai ales în timpul numărării voturilor.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro