În ultimele 24 de ore, apropierea a 30 de avioane militare chineze de Taiwan a intensificat tensiunile dintre cele două teritorii.

Ministerul Apărării de la Taipei a identificat această mișcare ca fiind una dintre cele mai ample desfășurări aeriene ale anului curent. În acest context, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,3 grade a zguduit insula, provocând victime și importante pagube materiale.

Conform sursei AFP, citată de Agerpres, 26 din cele 30 de avioane au intrat în Zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) a Taiwanului. Aceste acțiuni fac parte dintr-o „strategie a zonei gri”, reprezentând acte de intimidare care nu constituie însă declarații de război. Ele s-au intensificat după alegerea în 2016 a președintei Tsai Ing-wen, care promovează o poziție fermă față de Beijing, considerând insula „deja independentă” de facto.

La nivel internațional, președintele american Joe Biden a apelat la „pace și stabilitate” în regiune, în timpul unui schimb de replici cu omologul său chinez Xi Jinping, care reamintește că „Problema Taiwanului este prima linie roșie de netrecut în relațiile sino-americane”.

Pe un alt front, un cutremur devastator a lovit Taiwanul, făcând patru victime și peste 700 de răniți. Guvernul de la Beijing a exprimat îngrijorare și a oferit sprijin insulei afectate, folosindu-se de acest eveniment pentru a transmite „sincera sa simpatie” compatrioților taiwanezi, conform purtătorului de cuvânt al Biroului de afaceri pentru Taiwan din cadrul Consiliului de Stat de la Beijing, citat de agenția Xinhua.