Reclamă
Reclamă

Calendarul alegerilor prezidențiale a provocat tensiuni majore în cadrul Coaliției de guvernare. Liberalii se opun organizării alegerilor în luna septembrie și propun alternative pentru sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, în timp ce social-democrații insistă că alegerile trebuie să aibă loc în septembrie, conform acordului anterior.

Premierul Marcel Ciolacu a intensificat disputa cerând public ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să redacteze hotărârea de guvern cu cele două date preferate de PSD. „În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur,” a declarat Ciolacu.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat pentru Digi24 motivele opoziției liberalilor față de organizarea alegerilor în septembrie. Fenechiu a spus că: „Românii nu vor campanie în luna august, trebuie să ținem cont de asta. Ministrul de Interne nu poate scrie 15 sau 29, asta a fost manifestare de forță a lui Ciolacu.”

Reclamă

În replică, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a subliniat că liberalii ar trebui să respecte convenția Coaliției. „Din perspectiva PSD, alegerile trebuie în septembrie, că s-a convenit în Coaliție, orice discuție e de natură să submineze încrederea partenerilor Coaliției. De asemenea, campania electorală va începe în luna august a doua parte și nu cred că e cineva deranjat de competitorii politici. Premierul conduce guvernul, coaliția ia decizii politice, nu avem două guverne al PNL și al PSD. Liantul în Coaliție nu este doar domnul Ciucă, ci încrederea în parteneri,” a spus Țuțuianu la „Ediție Specială.”

Liberalii propun ca primul tur al alegerilor să aibă loc pe 27 octombrie, iar cel de-al doilea pe 10 noiembrie. Decizia finală privind organizarea alegerilor prezidențiale urmează să fie luată la începutul săptămânii viitoare.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro