Oriente Mijlociu este martorul unei creșteri alarmante a tensiunilor după un atac recent lansat de Iran asupra Israelului, situație care a determinat o reacție prudențială din partea Israelului și a stimulat eforturi diplomatice intense din partea Occidentului pentru a preveni o escaladare a situației. În urma acestui atac, oficialii israelieni au promis răzbunare, însă răspunsul exact și momentul acestuia rămân necunoscute după o reuniune a cabinetului de război israelian, care s-a încheiat fără o decizie clară.

La nivel internațional, există o îngrijorare profundă că o escaladare ar putea declanșa o spirală a violenței cu efecte devastatoare, atât în plan de securitate cât și economic, afectând nu doar regiunea, dar și întreaga lume. Prim-ministrul Israelului, Bennyamin Netanyahu, a avut o conversație cu președintele american Joe Biden, care l-a avertizat împotriva unei riposte masive împotriva Iranului, indicând că Statele Unite nu ar susține o astfel de acțiune.

Discuțiile au evidențiat poziții diferite în cadrul cabinetului de război israelian, cu Benny Gantz, reprezentant al opoziției, pledând pentru un răspuns masiv, în timp ce armata israeliană a fost instruită să pregătească scenarii operative pentru acțiuni defensive și ofensive, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

În acest context tensionat, declarația purtătorului de cuvânt reafirmă angajamentul Israelului de a apăra statul și de a colabora cu partenerii săi pentru a promova stabilitatea și securitatea în Orientul Mijlociu, însă modul și momentul unei eventuale riposte rămân incerte.