În contextul escaladării conflictului din Ucraina, discuții privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare au fost reactivate, informează Le Monde. Decizia vine pe fondul potențialei retrageri a sprijinului american pentru Kiev odată ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la începutul anului 2025.
Președintele francez Emmanuel Macron a readus această discuție în prim-plan în februarie, la o reuniune a aliaților Kievului în Paris, însă propunerea a întâmpinat opoziția mai multor țări europene, în special Germania. Recent, subiectul a fost relansat în urma vizitei premierului britanic Keir Starmer în Franța, cu ocazia ceremoniilor din 11 noiembrie.
Potrivit unei surse militare britanice citate de Le Monde, există discuții în desfășurare între Marea Britanie și Franța, „în special în vederea creării unui nucleu dur de aliați în Europa, axat pe Ucraina și securitatea europeană în sens larg”.
Săptămâna trecută, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Noel Barrault, a declarat într-un interviu pentru BBC că partenerii occidentali nu ar trebui să stabilească „linii roșii” în sprijinul pentru Ucraina. El a adăugat că varianta trimiterii de trupe occidentale în țară nu este exclusă.
De asemenea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a menționat că prezența soldaților nord-coreeni în zona de conflict ar putea determina implicarea armatei din alte țări în războiul din Ucraina.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, afirmă că ajutorul acordat Rusiei de către Coreea de Nord necesită o acțiune mai fermă din partea partenerilor Ucrainei. Aceste evoluții subliniază complexitatea și tensiunea crescândă din regiune, în timp ce discuțiile continuă asupra celor mai bune căi de abordare în sprijinul Kievului.