Frustrarea aliaților NATO față de Ungaria a atins un punct critic, întrucât Budapesta continuă să întrețină relații strânse cu Rusia, relatează Politico. Tensiunile au escaladat recent, când oficialii maghiari au refuzat invitația de a participa la o reuniune a ambasadorilor și consilierilor militari NATO din Ungaria, care urma să discute politicile Ungariei față de Rusia și China.
„Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliații noștri. Faptul că a fost necesară o discuție despre politica de ‘neutralitate’ a unui aliat vorbește de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, după întâlnirea de miercuri.
Ungaria nu a fost prezentă la reuniunea NATO, însă ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, urmează să participe la o conferință de securitate în Belarus, alături de omologul său rus, Serghei Lavrov. Premierul ungar Viktor Orban, deși conduce o țară membră NATO de 25 de ani, a promovat o politică de neutralitate economică, care se depărtează de alinierea tradițională cu Occidentul.
„Trebuie să ne păstrăm relațiile spre est și spre vest”, a declarat recent Orban, consolidându-și poziția de aliat nesigur în NATO și UE, într-un context în care Occidentul sprijină Ucraina și impune sancțiuni Rusiei.
După ani de izolare, Viktor Orban a câștigat recent un aliat în premierul slovac Robert Fico, un alt membru NATO. Fico a fost intervievat de jurnalista rusă Olga Skabeeva și a anunțat că intenționează să viziteze Moscova anul viitor, pe fondul comemorării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.
Orban și-a intensificat diplomația independentă, vizitând Moscova în iulie pentru întâlniri cu Vladimir Putin, ignorând mandatul internațional de arestare emis împotriva liderului rus.
Există îngrijorări tot mai mari cu privire la eforturile lui Orban în est, care ar putea face din Ungaria un partener nesigur, mai ales în contextul relațiilor apropiate cu Moscova și Beijing. În ciuda acestor tensiuni, nu există un mecanism pentru a exclude Ungaria din NATO.
Cu toate acestea, Ungaria nu este exclusă din schimburile de informații din cadrul NATO. Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO, a subliniat că fiecare aliat are acces deplin la documentele alianței, deși relațiile actuale ale Ungariei pot ridica probleme pe viitor.
Guvernul lui Orban a devenit ostil față de ambasadorul Pressman și echipa sa, dar diplomați NATO, sub rezerva anonimatului, afirmă că Ungaria continuă să joace un rol în sprijinirea activităților NATO, inclusiv în Kosovo.
Intrarea Ungariei în NATO în 1999 a fost un simbol al eliberării de influența sovietică. Totuși, relația actuală a Ungariei cu Rusia și China contrastează cu valorile alianței, punând la încercare unitatea NATO.