Reclamă

Ne aflăm în prima lună de vară, dar temperaturile ridicate încep să cauzeze probleme la nivel global, afectând mai ales grupurile vulnerabile, precum persoanele în vârstă și copiii. Experții explică modul în care ne afectează canicula și oferă recomandări pentru protecție.

Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată, iar acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale, obligând inima să lucreze mai intens pentru a distribui sângele în tot corpul. Acest proces poate provoca simptome ușoare, precum erupții cutanate, mâncărime sau picioare umflate.

Transpirația cauzată de caniculă duce la pierderea de lichide și săruri, perturbând echilibrul acestora în organism. Această disfuncție, combinată cu scăderea tensiunii arteriale, poate declanșa simptome mai grave, printre care riscul crescut de atacuri de cord.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) oferă câteva sfaturi: utilizarea cearșafurilor subțiri, răcirea șosetelor în frigider înainte de a le încălța și respectarea rutinei obișnuite de culcare. De asemenea, este important să fim pregătiți să ajutăm pe cei care se simt rău din cauza căldurii, caz în care specialiștii recomandă apelarea de urgență la autorități dacă persoana nu își revine în 30 de minute.

Persoanele în vârstă sau cei cu afecțiuni pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul, sunt deosebit de vulnerabile. Diabetul accelerează pierderea de apă din organism și poate afecta capacitatea de transpirație. Bolile cerebrale, cum ar fi demența, și expunerea prelungită la soare, mai ales în cazul persoanelor fără adăpost sau celor care locuiesc la ultimul etaj, cresc riscurile.

Este esențial ca oamenii să-și continue tratamentele medicale obișnuite și să se răcorească și să se hidrateze suplimentar. Diureticele, folosite pentru insuficiență cardiacă, pot crește riscul de deshidratare și dezechilibre minerale pe vreme caldă, iar antihipertensivele, care scad tensiunea arterială, pot provoca scăderi periculoase ale tensiunii.

De asemenea, unele medicamente pentru epilepsie și Parkinson pot bloca transpirația, complicând și mai mult situația pentru corpul celor afectați de temperaturi ridicate.

Experții insistă pe respectarea măsurilor preventive pentru a evita complicațiile severe și sugerează monitorizarea stării de sănătate, în special în cazul grupelor vulnerabile.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro