Brazilia a atins pragul celei mai înalte temperaturi înregistrate vreodată și anume, 44,8 grade Celsius.

Recordul a fost înregistrat duminică în orașul Araçuaí, din statul sud-estic brazilian Minas Gerais. Vremea fără precedent a fost atribuită fenomenului El Niño și schimbărilor climatice. Meteorologii spun că unele dintre temperaturile ridicate sunt susceptibile să scadă în această săptămână.

Potrivit Institutului Național de Meteorologie, doar trei capitale de stat vor înregistra temperaturi ce se apropie de 40 de grade Celsius. Agenția guvernamentală a declarat că temperatura maximă de 44,8 grade Celsius înregistrată în Araçuaí a depășit recordul anterior al țării de 44,7 grade Celsius, măsurat în 2005.

Căldura a determinat emiterea de alerte roșii în întreaga țară, cu o lună înainte de începerea verii în emisfera sudică. Consumul de energie electrică în Brazilia a atins niveluri record, deoarece oamenii fac tot posibilul pentru a se feri de temperaturile caniculare din ultima vreme.

Temperaturi record în Brazilia. Specialiștii spun că totul este din cauza fenomenului El Niño
NBC News

Evenimente mari au fost anulate din cauza căldurii sufocante

Temperaturile ridicate au determinat-o pe Taylor Swift să anuleze unul dintre concertele sale din Rio de Janeiro, după ce o fană s-a simțit rău și a decedat înainte de spectacolul de vineri.

Potrivit organizatorilor, Ana Clara Benevides Machado, în vârstă de 23 de ani, a cerut ajutor la stadion după ce s-a simțit rău. A fost transferată la spital, dar a decedat după o oră.

 

@la.repubblica Durante un concerto a Rio de Janeiro, Taylor Swift ha manifestato segni di difficoltà respiratorie a causa del caldo torrido. Il Brasile sta affrontando una situazione di calura eccezionale, con temperature che hanno sfiorato i 60 gradi percepiti e che ha generato allerte sanitarie. Proprio durante una delle date brasiliane una fan di Taylor Swift, la ventitreenne Ana Clara Benevides Machado, è morta a seguito di un arresto cardiorespiratorio proprio per le alte temperature. Per questo motivo la cantante aveva espresso il suo cordoglio alla famiglia e deciso di rimandare la seguente data del tour. #TaylorSwift #ErasTour #Brasile ♬ suono originale – la.repubblica

Cercetările oficiale lansate acum două săptămâni au arătat că temperatura înregistrată în țară a fost peste medie în perioada iulie-octombrie. Vremea extremă devine tot mai frecventă și mai intensă în multe locuri din întreaga lume din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit oamenilor de știință, valurile de căldură devin tot mai lungi și mai intense în multe locuri, iar acest lucru este de așteptat să continue atâta timp cât oamenii continuă să elibereze gaze cu efect de seră, care încălzesc planeta. Între timp, Pământul se află în prezent într-o fază de vreme El Niño, perioadă în care temperaturile globale cresc în mod obișnuit.