Anul 2024 a fost marcat de temperaturi globale record, surprinzând climatologii și provocând îngrijorări cu privire la previziunile climatice anterioare. Noiembrie a fost a 16-a lună din ultimele 17 care a depășit pragul de 1,5 °C în comparație cu temperaturile preindustriale, conform unui raport Axios.
Noile date prezentate de NOAA, NASA și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE arată că planeta a experimentat cea mai călduroasă lună noiembrie din istorie. Aceste instituții de cercetare, folosind metode diverse de monitorizare a temperaturilor medii globale, subliniază că 2024 este pe cale să fie declarat cel mai călduros an din ultimul secol și ar putea depăși cu 1,6 °C media preindustrială, depășind astfel ținta Acordului de la Paris.
Copernicus evidențiază că noiembrie a fost a 16-a lună dintr-o serie de 17 luni, în care media temperaturilor globale a depășit cu 1,5 °C valorile preindustriale. De asemenea, NOAA a constatat că șase continente au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de până acum, în timp ce Asia s-a plasat pe locul doi. În noiembrie, 10,6% din suprafața planetei a atins temperaturi record lunare, ceea ce accentuează o tendință deja observată în ultimii ani.
La conferința Uniunii Geofizice Americane din Washington, cercetătorii au discutat despre cauzele vârfului de încălzire observat în 2023 și 2024. Cercetătorii au examinat mai multe studii, inclusiv efectele evenimentului El Niño și modificările în poluarea atmosferică cauzate de ajustările combustibilului naval. În pofida cercetărilor intense, Gavin Schmidt de la NASA a afirmat că nu s-a găsit încă o explicație completă pentru aceste anomalii climatice.
Conform specialiștilor, explicarea schimbărilor climatice recente necesită cercetări suplimentare. Deși este aproape cert că 2024 va fi desemnat cel mai călduros an, încă există multe întrebări fără răspuns referitoare la cauzele acestei încălziri și implicațiile pentru viitorul climei globale.