Meteorologii avertizează că în zilele următoare temperaturile vor atinge valori extreme, de până la 38 de grade Celsius, în special la orele amiezii, când orașele din sudul țării vor deveni adevărate cuptoare. Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a declarat la Digi24 că ar putea fi emise primele coduri de caniculă pentru începutul lunii iunie.

„Posibil să fie mai mult de 4 zile cu temperaturi ridicate pentru începutul lunii iunie. Este adevărat că vor veni la pachet și cu instabilitate atmosferică, pentru că este o caracteristică a masei de aer tropical care se extinde deasupra țării noastre”, a spus meteorologul.

În ceea ce privește instabilitatea atmosferică, Georgescu a explicat: „Apreciem totuși că în zilele următoare și pe parcursul săptămânii care urmează, mai afectate de instabilitate vor fi regiunile din jumătatea de nord a țării, mai ales zonele de deal și de munte. Vor fi cantități importante de apă, în timp scurt, căderi de grindină, intensificări ale vântului”.

„Din punct de vedere termic, temperatura va avea maxime de 28-35 de grade – valorile mai scăzute în regiunile nordice, cu mai multă instabilitate. Valorile cele mai ridicate vor fi în sud și sud-est și nu este exclus ca în Muntenia, partea de est a Olteniei, Dobrogea continentală, partea centrală și sudică a Moldovei să înregistreze în zilele următoare 36-37 de grade”, a mai adăugat Georgescu.

Reprezentanta ANM a subliniat că „este foarte probabil că acest interval cu temperaturi ridicate se va constitui în primul val de căldură al acestei veri, unul foarte timpuriu, semnal al unei veri care poate aduce frecvent astfel de episoade”.