Reclamă

Vremea extremă din Europa, alimentată de temperaturile-record ale Mării Mediterane, s-ar putea prelungi până în toamnă. Suprafața Mării Mediterane a înregistrat recent cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată, depășind recordul anterior stabilit în 2003.

Datele Serviciului mediteraneean de monitorizare a valurilor de căldură confirmă că marți, temperatura mării a depășit noi recorduri. Aceste temperaturi ridicate ale apei pun în pericol viața marină, afectând grav peste 50 de specii, inclusiv moluște și corali, așa cum s-a întâmplat în perioada 2015-2019.

Temperatura Mării Mediterane a depășit noi recorduri

Impactul încălzirii oceanelor va fi resimțit în lunile de toamnă și iarnă, când Marea Mediterană va elibera căldura acumulată, ceea ce poate duce la furtuni mai puternice și ploi abundente în sudul Europei și în mare parte din restul continentului.

În această vară, Europa a fost lovită de fenomene meteorologice extreme, precum incendii de vegetație devastatoare, valuri de căldură sufocante, inundații rapide și furtuni cu grindină. Grindina de dimensiunea unei mingi de tenis a provocat rănirea a cel puțin 110 persoane în nordul Italiei, în timp ce temperaturile de peste 46°C din sudul Italiei și Croația au dus la decesul a șase persoane.

Temperatura Mării Mediterane a atins un record istoric. Pericol uriaș pentru viața marină

Grecia a fost afectată de incendii masive pe insulele Corfu și Rodos, provocând evacuări masive. Spania a avut de suferit de inundații fulgerătoare în orașul Zaragoza și de secetă în regiunile estice și sudice.

Fenomene meteo extreme în Europa

Aceste fenomene meteorologice extreme sunt influențate de conflictele dintre curenții de jet și masele de aer din sudul și nordul Europei, generând schimbări severe ale vremii în zonele de graniță.

Schimbările climatice provocate de om au intensificat aceste fenomene extreme, conform analizelor realizate de Grupul World Weather Attribution. Încălzirea globală a făcut valurile de căldură recente din Europa de cel puțin 950 de ori mai probabile.

În viitor, conflictele dintre curenții de jet și temperaturile în creștere pot conduce la mai multe fenomene meteorologice extreme în Europa, subliniind importanța abordării schimbărilor climatice într-un mod responsabil și sustenabil.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro