Reclamă

Expunerea la temperaturi necorespunzătoare pe timp de noapte poate perturba somnul, iar specialiștii, inclusiv medicul pneumolog cu atestat în somnologie, Răzvan Lungu, recomandă ca temperatura din locuință să fie setată între 18 și 20 de grade Celsius pentru a asigura un somn de calitate.

Potrivit lui Răzvan Lungu, fiecare persoană poate avea nevoi diferite în ceea ce privește confortul termic: ‘Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura confortabilă pentru somn este diferită de la o persoană la alta.’

De asemenea, el subliniază importanța evitării variabilităților de temperatură în diferite părți ale casei: ‘Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade C și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta.’

Părinții sunt sfătuiți să nu seteze temperaturi mai ridicate de teama de a nu îmbolnăvi copiii, ‘temperatura de somn ideală pentru bebeluși (și copii mai mari) este aceeași ca și în cazul adulților, doar că ei pot fi mai sensibili la schimbările bruște de temperatură.’

Pentru a combate efectele negative, cum ar fi tusea sau congestia, variabilitatea temperaturii între anotimpuri poate fi gestionată prin adaptarea continuă și utilizarea de dispozitive precum dezumidificatoarele sau umidificatoarele, menținerea umidității între 30 și 50% fiind recomandată.

Cu scopul de a monitoriza eficient temperatura și umiditatea, Răzvan Lungu sugerează utilizarea de termohigrometre, mai ales în camerele pentru copii, pentru a asigura un mediu sănătos adaptat nevoilor locuinței.

Temperatura ambientală corespunzătoare nu este doar o chestiune de confort, ci și de menținere a bunăstării fizice și mentale, precum și de prevenire a afecțiunilor respiratorii sau cardiovasculare în condiții neprielnice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro