Telescopul spațial James Webb al agenției NASA a descoperit o gaură neagră super-masivă, LID-568, care a existat când universul avea doar 11% din vârsta sa actuală. Aceasta observație contrazice modele actuale despre formarea și evoluția găurilor negre, sugerând existența unor episoade de creștere rapidă.
LID-568, observată cu ajutorul telescopului Webb, are o masă de aproximativ 10 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, fiind de două ori și jumătate mai masivă decât Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee. Este aşezată la aproximativ 1,5 miliarde de ani după Big Bang, adică mult mai devreme decât au prezis teoriile existente despre găurile negre masive.
Specialista Hyewon Suh de la Observatorul Internațional Gemini și NOIRLab, co-autoarea studiului publicat în jurnalul Nature Astronomy, a declarat: „Existența găurilor negre super-masive în universul timpuriu ne pune la îndoială modelele actuale referitoare la formarea și creșterea găurilor negre”.
Observaţiile dezvăluite arată că LID-568 consume mult mai multă materie prin acreție decât se credea posibil. Cantitatea de energie generată de această gaură neagră depășește de peste 40 de ori limita Eddington teoretică – capacitatea maximă de energie pe care o gaură neagră o poate produce prin acreție, potrivit Juliei Scharwachter de la Observatorul Gemini și NOIRLab.
Descoperirea aceasta poate sugera că o parte semnificativă din creșterea masei acestor structuri cosmice se poate realiza în timpul unui singur episod intens de acreție. „LID-568 este remarcabilă datorită ratei sale extreme de creștere și a faptului că există atât de devreme în univers”, menționează Suh.
Observațiile au fost inițial realizate cu Observatorul de raze X Chandra și ulterior aprofundate cu ajutorul capacităților infraroșu ale telescopului Webb. Studiile sugerează existența unui mecanism care permite găurilor negre să consume materia la un ritm accelerat. În timp ce mecanismul nu este clar încă, cercetătorii plănuiesc să efectueze observații ulterioare cu Webb pentru a obține mai multe informații.