Pentru că timpul este esențial în astfel de situații, mai multe țări au ales monitorizarea prin telefoanele mobile. Cei de la Apple și Google vor ajuta toate statele.

În aprilie, Apple și Google au anunțat că au de gând să construiască pentru sistemele lor de operare infrastructura care permite identificarea persoanelor cu care un pacient infectată a intrat în contact.

Aplicații folosite pentru monitorizarea traseului unei persoane

Deși Germania folosea până acum Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), o aplicație pentru care Apple era nevoit să modifice anumite setări pe dispozitive pentru a funcționa și care ar fi permis monitorizarea persoanelor și după pandemie, motiv pentru care Apple a refuzat să o susțină, Germania a renunțat la acestă aplicație în favoarea soluție porpuse de Google și Apple.

În Australia CovidSafe a fost descărcată de 1,13 milioane de australieni în primele șase ore de la lansare. Chiar dacă autoritățile promit că după terminarea pandemiei, vor şterge datele colectate nu există nicio garanție în acest sens.

Israelul, folosește aplicația HaMagen care poate fi descărcată atât pe Android și iPhone și prin care urmărește traseul unei persoane și îl compară cu cel al altor utilizatori. O aplicație utilă mai ales dacă o persoană infectată a urmat același traseu cu al altor persoane. Însă la fel ca în cazul celorlalte aplicații, nu știi ce s-ar putea întâmpla cu datele colectate după.

De ce este diferit ce propun Apple și Google.

Google și Apple propun ca în structura sistemelor de operare – iOS și Android – să implementeze infrastructurii prin care acest sistem să devină mai eficient.

Ei nu vor crea o aplicație propriu-zis, ci doar vor oferi autorităților infrastructura de care au nevoie pentru a rula astfel de aplicații.

Telefoanele se vor conecta prin Bluetooth, iar cele două companii se vor ocupa de securizarea datelor și transmiterea lor. Totuși cei care vor să instaleze astfel de aplicații vor fi nevoiți să își dea acordul. Iar aplicațiile pot fi dezvoltate de state sau terți privați.

Sursa: PlayTech.ro