Reclamă

Maturizarea vine cu un set de apucături. Ar trebuie să opresc la venirea cu seturile. Că ne place sau nu, în timp ajungem să ne face diferite rutine, de la îngrijire până la modul în care ne exprimăm. Deprindem tot felul de obiceiuri recognoscibile pentru cei din jurul nostru. Sunt oameni care-ți spun că te-au recunoscut chiar după modul de a merge.

Așadar, o dată cu înaintarea în vârstă începi să te atașezi de anumite obiceiuri sau obiecte. Se poate spune că de-a lungul vieții noastre ne folosim tot timpul de o jucărie preferată. Ideea este că vom aveam mereu de „ursulețul de pluș” care să ne liniștească. Omul matur, modern, are cel mai nou „ursuleț”: smartphone. Până în 2019, aproximativ 3,2 miliarde de oameni de pe planetă dețineau un asemenea gadget.

 

Ridică ochii din telefon acum și uită-te în jurul tău. Chiar dacă ești în transportul în comun, la muncă sau chiar în timp ce traversezi. Numărul utilizatorilor de telefon este mare. Deținătorii de telefonul îl vor avea mereu la îndemână. Îl folosesc aproape în orice împrejurare, cu atât mai mult când nu este nevoie de el. Utilizarea smartphone-ului a prins foarte mare amploare. Este imensă. Jumătate din cei care folosesc acest device spun că este un obiect fără de care existența lor r deveni insuportabilă.

Telefonul: păturica mea preferată

University of Pennsylvania și Columbia University au oferit fonduri pentru studierea acestui fenomen. Doi cercetători ai acestor universități au o teorie cu privire la acest fenomen. Cei doi spun că este o suzetă pentru adulți. Adulții manifestă un fel de atașament, de natură primitivă, față de acest obiect. Prin intermediul acestuia se obține un anumit confort psihologic. Așa cum, suzeta, îi calmează pe bebeluși. Au observat faptul că oamenii îl folosesc des atunci când sunt stresați.

Principala cauză ar fi confortul mental oferit de smartphone. Acesta reprezintă un spațiu privat, în care te retragi pentru a te  deconecta de la mediul extern. Este un obiect al tău prin care reușești să alimentezi propriile tale orgolii. Este poarta către o lume în care poți fi cine vrei. Toate bune și frumoase dar… Există consecințe foarte grave.

Dezvoltarea unui atașament de o asemenea anvergură, te poate afecta pe termen lung. Așa cum atașamentul copilului față de un obiect care-l liniștește, lipsa lui va crea anxietate. Dependența te poate afecta foarte mult. Pentru început să urmărim ce face de fapt o suzetă.

Este folosită de părinți pentru a substitui ceva anume. Un biberon, alăptarea la sân sau pentru calmarea de moment. Din păcate acest tip de acalmie, oferit de susezetă nu este benefic. De ce? Tocmai pentru că criză se va agrava dacă nu avem suzeta la îndemână. Ce faci când nu ai acces la device? Cel mai grav aspect este că te vei obișnui să comunici doar prin intermediul lui. Ce vei face când va fi nevoie să socializezi face to face?

Concluzie:

Dacă nu poți adormi fără telefon, dacă nu poți gândi fără celebrul „search”, deja ai intrat într-o fază gravă. Fă exerciții de depărtare, propuneți ca pentru 30 de minute să lași telefonul deoparte. Poartă ceas, astfel nu mai ai nevoie de telefon pentru a afla ora. Cel mai important nu învăța micuțul să se calmeze cu propria ta „suzetă”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro