Cutremurul din Turcia ne determină să punem mai mult preț și pe alte aspecte ale locuințelor, imobilelor, dincolo de design și confort. Rezistența seismică a acestora este un aspect important pe care ar trebui să punem un preț mai mare. De altfel, odată cu dezvoltarea tehnologiei, au fost elaborate și sisteme care să protejeze inclusiv clădirile vechi de cutremure. Desigur, nu în România. Țara noastră are o capitală cu un risc seismic extrem de ridicat. De altfel, Bucureștiul are peste 2000 de clădiri marcate cu bulină roșie.Tehnologiile noi anti-seism sunt deja utilizate în alte state ale lumii.
Tehnologiile de construcții anti-cutremur actuale:
Fundația levitativă
Oricât de greu de crezut pare că pot fi realizate astfel de construcții, în realitate lucrurile stau diferit. Construcțiile folosind tehnologiile anti-cutremur sunt folosite în alte state. Statele Unite ale Americii de exemplu au folosit fundația levitativă pentru a-și proteja clădiri istorice. Sistemul presupune montarea de rulmenți între fundație și trunchiul construcțiilor. Astfel, la mișcările valurilor seismice, clădirea nu se ma prăbuși.
Montarea de amortizoare în cadrul construcțiilor
Deși este cunoscut faptul că amortizoarele sunt caracteristice autoturismelor, sistemul poate fi eficient și în cazul imobilelor. Tot ingineri constructori din America au inițiat utilizarea unor amortizoare la baza clădirilor. În caz de cutremur, tehnologiile de acest gen vor proteja clădirea de impact.
Perete de balansare
O universitate din San Diego a testat recent gradul de rezistență al unui imobil cu structură din lemn în ceea ce privește un dezastru natural. În centrul clădirii a fost montat un perete de balansare care amortiza impactul. Printre tehnologiile viitorului legat de rezistența seismică în Statele Unite, aceasta ar urma să fie brevetată.
Locuințe învelite în fibră de carbon
Construcțiile viitorului vor avea în mod cert noi condiții de îndeplinit, mai ales după ultimele evenimente seismice. Printre tehnologiile noi care ar putea fi folosite în acest sens se numără și izolarea imobilelor cu un înveliș special. Format din plastic amestecat cu fibre de carbon. Acestea sunt produse după amestecul fibrelor de carbon cu polimeri precum rășina epoxidică.