An de an, turiștii cad adesea în plasa comercianților de pe litoralul românesc, care aleg să vândă șprot drept hamsii.

De cele mai mult ori, clienții nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii. 

Hamsii sau șprot?

Hamsiile sunt la mare căutare în sezonul cald, iar cei mai mulți dintre turiști le consumă în fiecare vacanță. Protecția Consumatorului avertizează și atrage atenția românilor care doresc să mănânce hamsii. În realitate, aceștia primesc în farfurii șprot sau un pește mult mai ieftin. Evident că turiștii nu ştiu să facă diferenţa între peşti și sunt păcăliți extrem de ușor. Dar cum facem diferența între șprot și hamsii?

Șprotul, numit și țață sau ciacia, este mult mai mic ca dimensiune decât hamsia și este mai ieftin. Un singur kilogram de șprot se vinde cu 12 lei, în timp ce 1 kg de hamsii se comercializează cu 22 de lei. Cei doi pești seamănă foarte mult, așa că turiștii îi deosebesc cu greu. Totuși, gustul face diferența. Conținutul de grăsimi este mult mai mare la hamsii față de șprot.

Prețurile au crescut enorm pe litoralul românesc

Pe litoralul românesc, prețurile au crescut enorm după pandemie. Pentru o porție de hamsie prăjită vom plăti 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei.

Se poate însă și mai scump la unele terase. Hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită costă 36 de lei porția de 200 de grame, notează Antena 3. Pentru un sejur la mare, românii vor scoate din buzunar cu cel puţin 15% faţă de anul trecut.