Reclamă

Îți amintești de ultima dată când te-ai simțit cu adevărat norocos? Dar de ultima dată când nu ai mai știut cum să scapi de ghinion? Da, norocul nostru în viață și activități pare să fluctueze constant, prin urmare este greu să anticipăm ce determină aceste sentimente și dacă pot fi ele explicate științific. Asta nu ne face mai puțin curioși. Orice mister merită să fie elucidat, cu atât mai mult când este vorba de ceea ce ne ghidează rezultatele mult așteptate în cadrul unor rotiri gratuite fără depunere. Conceptul de noroc este privit, în nenumărate rânduri, dintr-o perspectivă culturală sau spirituală. Astăzi vom aborda un punct de vedere științific, atingând chiar și câteva perspective ce țin de psihologia umană.

Probabilitate și Tipare

În determinarea percepției noastre asupra norocului personal nu putem sări peste discuția despre probabilitate și tipare. Înțelegerea acestora oferă mai multă claritate asupra modului în care interpretăm evenimentele și rezultatele vieții. Ceea ce este aparent aleator poate fi adeseori cu adevărat redus la probabilități matematice. Atunci când există o șansă, există și o metodă de a o calcula. În astfel de cazuri, rezultatul final este defapt adesea dictat de probabilitate. Îndreptând discuția spre tipare, mai exact către identificarea lor, trebuie să menționăm faptul că oamenii au o înclinație înnăscută pentru a face acest lucru. Practic, asocierea tiparelor chiar și acolo unde nu există în mod necesar, chit că poate duce la crearea unor iluzii, este mult mai comună decât ar părea. Interpretarea evenimentelor sau a coincidențelor oferă o senzație plăcută de confort. Astfel se ajunge la etichetarea unui moment drept fiind norocos sau ghinionist.

 

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de învățarea prin repetare. O persoană care reușește să interpreteze nivelul de risc la care se expune pe baza experiențelor anterioare asemănătoare, poate ajunge să își însușească o falsă impresie de noroc. În acest caz este vorba defapt chiar de avantajul dezvoltării abilității de a identifica tipare într-un mod eficient. În plus, așteptările formate în prealabil față de un eveniment tind să influențeze amintirile care vor rămâne imprimate în gând. În alte cuvinte, dacă te aștepți să ai succes într-o anumită activitate, îți vei aminti predominant amintirile care susțin această așteptare, ceea ce va sprijini tendința de a asocia activitatea respectivă cu norocul.

Lucky Charms pentru Micul Dejun (și Prânz și Cină)

Trecem la o altă latură a senzației de noroc. Lucky Charms, sau amuletele norocoase, reprezintă obiecte asupra cărora oamenii proiectează o însemnătate puternică. Bineînțeles, poate părea absurd să atribui semnificații puternice unor simple obiecte, însă există diverși factori care contribuie la succesul lor aparent. Aruncă tot ceea ce credeai pe fereastră și orientează-ți atenția către teoriile sociologice și psihologice. La baza amuletelor norocoase putem regăsi în primul rând efectul placebo. Cu siguranță ai auzit până acum despre el, măcar în seriale și filme. Este vorba de puterea credinței, mai exact de efectele mentale benefice aduse de încrederea în anumite lucruri. În mod normal termenul este folosit în medicină, în cazul tratamentelor care dau roade deși nu pot fi fundamentate științific.

 

Pe lângă efectul placebo, încrederea în amuletele norocoase este benefică deoarece oferă oamenilor un sentiment de control în fața incertitudinii. Când totul pare lipsit de sens, este util să continui să crezi în ceva bun. În plus, un anumit grad de control asupra circumstanțelor reduce anxietatea, ceea ce cu siguranță te poate ajuta să iei decizii mai potrivite. În cazuri ceva mai particulare, amuletele sunt asociate cu amintiri prețioase pentru oameni. Acest factor afectiv oferă o sursă de confort și speranță în plus. Să nu uităm de faptul că amuletele sunt adeseori asociate cu ritualuri specifice, care la rândul lor ridică nivelul de control și confort.

Prejudecăți cognitive, memorie și dopamină

Intrăm mai adânc chiar în psihologie pentru a înțelege câteva mecanisme esențiale. În ceea ce ține de noroc și ghinion, prejudecățile cognitive sunt cele care ajută la întărirea pe plan mental a acestor credințe și senzații. Informațiile nu sunt doar căutate și interpretate pentru a forma tipare, existând în plus chiar și o necesitate de confirmare a credințelor preexistente. În alte cuvinte, nu este suficient să crezi că ești norocos. Ca om, vei căuta confirmarea acestei credințe prin analizarea conștientă sau inconștientă a situațiilor. Această analiză se realizează într-un mod foarte subiectiv, pentru a confirma credința inițială. Memoria joacă și ea un rol esențial. Pentru a putea eticheta momentele drept fiind norocoase sau ghinioniste este nevoie mai întâi să ne putem aminti de ele. Astfel, când credem că suntem norocoși ne vom proiecta pe plan mental toate amintirile care susțin această ipoteză. Totuși, memoria noastră poate să mai dea greș. Deformările sau distorsiunile ajung și ele să fie parte din prejudecățile cognitive. Ajungem chiar și la dopamină, pentru a menționa rolul ei motivator. Orice moment interpretat drept fiind norocos va stimula producția acestui neurotransmițător, care ne face să ne simțim bine. Ce faci atunci când te simți bine? Cauți să reproduci această senzație cât mai des.

Statistica Problemei

O perspectivă interesantă asupra norocului poate fi obținută prin studierea statisticii. Datele statistice permit evaluarea în detaliu a evenimentelor catalogate drept norocoase sau ghinioniste. Ea ajută atât la calcularea probabilităților, cât și la identificarea modelelor sau tendințelor și testarea ipotezelor. Dacă îți dorești răspunsuri clare în legătură cu șirul tău de noroc sau ghinion, este cazul să te folosești de statistică. Nu uita să joci responsabil!

Concluzie

Puțini oameni oferă atenția necesară conceptelor de noroc și ghinion. Ciudat, având în vedere că ele fac parte din societatea umană încă de la începuturi. Complexitatea lor poate îndepărta oamenii de la o analiză amănunțită, fiind mai tentantă asocierea cu acestea doar prin intermediul amuletelor. Pentru cei care sunt curioși, există diverse domenii ale științei care studiază norocul și implicațiile lui. Da, în ziua de azi poți despica firul în patru pe absolut orice subiect. Dacă la sfârșit nu ești mulțumit de rezultat, nici o problemă. Poți alege să te bucuri în continuare de dopamina oferită de senzația de noroc, chiar dacă ajungi să îi înțelegi mai bine complexitatea.


Reclamă

Share.

Sunt un jurnalist cu o viziune clară și un stil unic. Fiecare poveste pe care o spun reflectă tenacitatea și curiozitatea mea. Renumele meu crește odată cu dezvăluirile curajoase și analizele pătrunzătoare. Chiar și în zgomotul mediatic, vocea mea se distinge și promite inovație.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro