Toate persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului până în prezent trebuie să știe acest lucru. Cercetătorii din SUA au analizat încă o dată efectele secundare care au fost înregistrate în SUA după administrarea a 298 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Este vorba se vaccinurile pe bază de ARN mesager, cum ar fi Pfizer sau Moderna. Conform oamenilor de știință, majoritatea efectelor adverse au fost ușoare și temporare.
Sunt sigure vaccinurile pe bază de ARN?
Conform studiului, în perioada decembrie 2020 și iunie 2021 au fost raportate 340.522 de efecte adverse. Conform cercetării, dintre acestea, 92% nu au fost serioase, în timp ce sub 1% dintre participanți au avut nevoie de asistență medicală după ce s-au vaccinat. Simptomele cele mai comune au fost durere de cap (20 % dintre cazuri), oboseală (17 %), febră (16 %), frisoane (16 %) şi durere (15 %).
Se pare că doar 6,6% dintre efectele secundare ale acestor vaccinuri anti-covid au fost clasificate de cercetători ca fiind serioase. Mai clar, cea mai comună problemă a fost lipsa de respirație. Se pare că 4.175 de participanți la studiu au suferit din cauza acestei reacții.
„Ritmul intens în care au fost administrate vaccinurile anti COVID-19 în sistem de urgenţă, mai ales la populaţiile vârstnice a fost fără precedent”, a declarat autorul principal al studiului, David Shay.
Recomandările oamenilor de știință privind vaccinurile anti-COVID
Acest studiu efectuat pentru a se urmări siguranța vaccinurilor anti-COVID a fost cel mai complet făcut vreodată în istoria SUA. Astfel, spune omul de știință, rezultatul cercetării ar trebui să convingă oamenii că vaccinurile pe bază de ARNm sunt sigure.
Coautoarea studiului, Hannah Rosenblum, a explicat încă o dată că vaccinurile sunt instrumentul cel mai eficient pentru a preveni formele severe de coronavirus. Beneficiile imunizării în ceea ce priveşte prevenirea bolilor grave şi a deceselor sunt puternic în favoarea vaccinării, a explicat ea.