Există din ce în ce mai multe situații în care părinții apelează la sfatul psihologilor. Principalele probleme cu care aceștia se confruntă sunt cele de dezvoltare psihoemoțională a celor mici. Astfel, mulți dintre tutori nu reușesc să-și explice de ce copilul nu își face niciun prieten și care este cauza pentru care acesta se izolează.
Conform specialiștilor, primul pas în a descoperi motivul pentru care copilul tău nu își face prieteni și se izolează, este să identifici care sunt elementele traumatice ce perturbă din punct de vedere emoțional, dezvoltarea și integrarea celui mic în societate.
Care pot fi principalele cauze ale izolării copilului
Conform specialiștilor, există câteva elemente de evaluare și diagnostice pe care le poate avea copilul tău și blocându-l astfel să dezvolte relații de prietenie.
- mediul familial- dacă micuțul crește într-o familie destrămată în care există certuri, violență, consum de substanțe interzise sau alcool, gelozii sau scandaluri, copilul se poate dezvolta disfuncțional.
- mediul de învățământ- dacă la școala în care învață copilul există situații de bullying, profesori severi, presiunea legată de situația la învățătură, șantaj emoțional, atunci dezvoltarea psihoemoțională a copilului va fi extrem de afectată.
- evenimente tragice care provoacă traume- dacă au existat decese, boli grave, viol sau accidente de natură severă la care copilul a participat, atunci pot cauza micuțului perturbării ale sănătății emoționale.
Consecințele acestor cauze asupra copilului
Atunci când vorbim despre diagnosticul unui copil care trece prin astfel de lucruri și nu reușește să-și facă prieteni, acesta poate suferi de:
- anxietate
- depresie
- tulburări bipolare
- schizofrenie
- tulburări de personalitate paranoidă, pasiv agresivă, schizoidă
Sfatul psihoterapeuților este să mergeți la un medic specialist care să vă dea diagnosticul corect al copilului dumneavoastră. Și mai ales, să stabilească pașii spre vindecare. Se poate începe un program de dezvoltare personală sub supravegherea unui terapeut.
În cazurile mai simple, puteți opta pentru crearea unui mediu de dezvoltare. Cum ar fi înscrierea la cursuri de dans, muzică, arte sau actorie. În funcție de preferințele celui mic. În cazurile mai grave, poate fi necesară internarea, psihoterapia sau medicația psihiatrică.
Cel mai important însă, este ca părinții să-și asume anumite lucruri. Să conștientizeze că toate aceste probleme sunt determinate în principal de mediul familial. Însă și școala sau oamenii din jurul copilului pot avea impact negativ asupra acestuia.