Turnul din Pisa este o construcție din Italia ce atrage milioane de turiști în fiecare an.

Deși este o adevărată gafă a constructorilor, în prezent, toată lumea se bucură că arate astfel. Fotografiile turiștilor sunt extrem de amuzante și te fac să râzi cu gura până la urechi. Cu toate astea, cum a ajuns turnul să fie înclinat? 

Turnul din Pisa, Italia este cea mai cunoscută clădire înclinată din toată lumea. Ea nu este singura, existând și altele în acest fel, precum Templul Înclinat al lui Huma din India sau Turnul Înclinat din Suurhusen în Germania.

În planurile inițiale, se dorea construcție unei clopotnițe pentru Domul din Pisa. dar s-a renunțat la idee.

Construcția Turnului din Pisa a început în 1173, iar după ce s-a ajuns la etajul al treilea, a început să se clatine din cauza solului argilos. Pentru această problemă, ea a fost abandonată pentru un secol.

După 100 de ani, constructorii au revenit și au construit următoarele patru etaje în mod oblig, pentru a semăna cu baza. Construcția de 56 de metri înălțime a fost finalizată în 1372.

Social media

În 1999, Turnul din Pisa a fost restaurat

De-a lungul anilor, turnul s-a afundat tot mai mult în pământ. Greutatea construcției a făcut ca în anul 1999 să se clatine destul de mult, iar inginerii în construcții au făcut un plan de restaurare. Doi ani mai târziu, a fost declarat sigur și se permite accesul publicului în interior.

În această perioadă, s-au adăugat greutăți uriașe pe partea de nord a turnului, iar în partea de sud au săpat pământul. În acest fel, au reușit să țină turnul pe un plan normal, încât să nu se clatine.

Experții în domeniu consideră că Turnul din Pisa va rezista cel puțin încă două secole datorită modificărilor făcute.

Peste cinci milioane de turiști vin în fiecare an să viziteze Turnul sin Pisa, conform statisticilor. Pentru a urca în vârf și a admira împrejurimile, ai de urcat 269 de trepte.