Reclamă
Reclamă

Taxele pe ziarele online vor fi eliminate în Italia începând cu 2024, conform unui anunț oficial al guvernului italian. Inițiativa vizează stimularea consumului de presă digitală și susținerea dezvoltării editorilor online.

Premierul italian a declarat că această măsură face parte dintr-un pachet mai larg de reforme fiscale menite să sprijine sectoarele de importanță strategică. „Eliminarea taxelor pentru ziarele online este un pas important pentru a sprijini jurnaliștii și cititorii deopotrivă. Ne dorim să încurajăm accesul la informație de calitate și să susținem jurnalismul în era digitală”, a afirmat premierul.

Reacțiile din industria media au fost în general pozitive. Antonio Rossi, redactor-șef al unei publicații online de top, a declarat: „Aceasta este o veste excelentă pentru toți cei implicați în mediul digital. Eliminarea taxelor ne va permite să investim mai mult în conținut de calitate și în îmbunătățirea platformelor noastre digitale.”

Reclamă

Taxele pe ziarele online au fost un subiect de dezbatere de ani de zile în Italia, cu mulți editori și jurnaliști argumentând că acestea reprezintă o povară financiară semnificativă care descurajează inovarea și extinderea în sectorul digital. În prezent, ziarele online sunt supuse unui TVA de 22%, similar cu cel aplicat altor bunuri și servicii.

Potrivit noului plan fiscal, eliminarea taxelor va intra în vigoare la începutul anului viitor și va fi aplicabilă tuturor publicațiilor digitale, indiferent de mărimea sau domeniul de activitate. Autoritățile speră că astfel vor putea contracara și fenomenul de fake news, prin încurajarea accesului la surse de informare credibile și de calitate.

Cu toate acestea, unii critici susțin că impactul financiar asupra bugetului de stat nu a fost complet evaluat și că eliminarea taxei ar putea conduce la o scădere semnificativă a veniturilor fiscale. În răspuns, oficialii guvernamentali au subliniat că beneficiile economice pe termen lung vor compensa eventualele pierderi imediate.

Măsura vine într-un moment în care industria media din Italia și din întreaga lume trece prin transformări profunde, adaptându-se la noile tehnologii și la schimbările în comportamentul consumatorilor. Migrarea spre consumul de presă online este evidentă, iar eliminarea taxelor ar putea accelera acest proces.

În concluzie, eliminarea taxelor pe ziarele online în Italia începând cu 2024 este privită ca o mișcare ce vizează dezvoltarea presei digitale și susținerea accesului la informații de calitate.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro