Reclamă
Reclamă

Guvernul turc a anunţat joi că va creşte, de la 1 iulie, cu 24%, până la 5,07 dolari pe tonă, taxa de tranzit percepută navelor comerciale care trec prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Ministrul turc al transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, a reamintit că această taxă a crescut pentru prima dată în august 2022, când a fost majorată de la 0,8 la 4,08 dolari pe tonă, potrivit informaţiilor prezentate de agenţia EFE, citată de Agerpres.

Tratatul de la Montreux, încheiat în 1936, reglementează desfăşurarea traficului maritim în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, și permite Turciei să perceapă astfel de taxe. Aceste taxe sunt justificate prin acţiunile de inspecţie sanitară, întreţinerea serviciilor de semnalizare şi a celor pentru operaţiunile de salvare, conform Agerpres.

Reclamă

Ministrul transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, a declarat că prin încasarea acestor taxe, Turcia îşi dezvoltă infrastructurile şi sistemele de monitorizare a traficului maritim necesare pentru creşterea siguranţei navigaţiei şi protejarea mediului în cele două strâmtori. Acestea sunt considerate printre cele mai periculoase căi navigabile din lume.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro