Românii vor fi supuși unei schimbări majore în privința impozitelor începând cu vara anului următor.

Potrivit unei noi legi, persoanele fizice care nu pot justifica veniturile lor vor fi obligate să plătească un impozit de 70% începând cu 1 iunie 2024, în loc de 16% cât este în prezent.

Această decizie controversată a fost introdusă prin legea noilor taxe și ridică întrebări cu privire la modalitatea concretă de verificare a acestor persoane.

Vești proaste pentru români

Verificarea persoanelor fizice care nu pot justifica veniturile lor va fi probabil realizată prin urmărirea tranzacțiilor financiare, cum ar fi achizițiile de apartamente, mașini sau bunuri de lux.

Aceste tranzacții vor duce la identificarea persoanelor care dețin averi nejustificate. Cu toate acestea, analiștii financiari pun la îndoială eficiența acestei măsuri, deoarece consideră că este dificil să descoperi persoanele care își ascund averile, mai ales în paradisurile fiscale.

În ultimii 15 ani, doar aproximativ 800 de persoane au fost identificate și amendate pentru evaziune fiscală, iar aceste amenzi au fost considerate mai mult simbolice decât o recuperare reală a pierderilor cauzate de neplata taxelor și impozitelor.

Românii vor rămâne cu mai puțini bani în buzunare de la 1 ianuarie 2024. Ce taxe vor plăti aceștia?Impozite mai mari pentru români

Prin urmare, aplicarea unui impozit de 70% asupra acestor averi ascunse este considerată aproape imposibilă.

Pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a descoperi persoanele care obțin venituri semnificative din activități ilegale, este necesară digitalizarea achizițiilor și tranzacțiilor financiare în România.

Aceasta ar permite autorităților să controleze mai eficient activitățile financiare din economie. În plus, intrarea în vigoare a facturii electronice la 1 ianuarie ar putea aduce mai multă transparență în domeniul evaziunii fiscale și ar putea ajuta statul să recupereze o parte din TVA-ul neplătit de către companii.