Unele restaurante au început să aplice taxa covid-19. După ce au fost nevoiți să închidă, odată cu redeschiderea unii patroni de restaurante din țară au început să preia modelul altor state.

Această taxă este destul de folosită în SUA, dar și în statele europene, cum ar fi Danemarca. Și în România, a început să se aplice aceeași metodă. Astfel, clienți s-ar putea să descopere că pe lângă ce au consumat mai au de achitat ,,taxa covid”.

Patronul unui restaurat care a trecut pe nota de plată și taxa covid, în valoare de 5 lei, a declarat pentru economica.net:

„Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”.

Desigur ANAF a aflat despre practicarea acestei taxe, și a afirmat că noua taxa nu are nici un supor legal, așa poate fi considerat un cost comercial. Fiscul a specificat că cei care merg la un restaurat care aplică acestă taxa, trebui să fie informați de la început.

„Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat pentru economica.net surse din ANAF.

Stomatologii au fost primi care au aplicat taxa covid

Primii care au început să aplice taxa covid-19 au fost medicii stomatologi.  După ce din cauza măsurilor impuse de autorități, cheltuielile au crescut considerabil. Și costurile pentru pacienți au crescut. Potrivit noilor măsuri, cei care vor să redeschidă trebuie să respecte măsurile de distanțare socială. Astfel, numărul pacienților sau clienților scade. De asemenea, patronii trebuie să se asigure că pun la dispoziția personalului măști și mănuși. Care trebuiesc schimbate de mai multe ori pe zi. Totodată, pentru siguranța clienților ei trebuie să monteze dispensere cu dezinfectant și să se asigure că dezinfectează de fiecare dată, după fiecare persoană în parte.

Aceste măsuri au crescut costurile destul de mult.