Tatăl unui ostatic israelian, salvat în timpul unei operațiuni militare în Gaza, a murit cu o zi înainte de a se reuni cu fiul său, a declarat o rudă, potrivit BBC. Sora bărbatului a povestit că acesta obișnuia să „stea lipit de televizor” din cauza îngrijorării pentru copilul său și că „a murit de supărare”.

Almog Meir Jan, în vârstă de 22 de ani, a fost ținut ostatic de teroriștii Hamas în Gaza timp de opt luni, după ce a fost răpit de la festivalul de muzică Nova, pe 7 octombrie. El a fost unul dintre cei patru ostatici salvați sâmbătă din centrul Gaza, în cadrul unui raid aerian și terestru care a ucis, de asemenea, zeci de palestinieni.

În lunile de dinaintea eliberării lui Almog, starea de sănătate a tatălui său, Yossi, s-a deteriorat, dar chiar și așa bărbatul stătea „lipit de televizor”, a declarat sora sa, Dina, pentru postul de televiziune israelian Kan. „Era îngrijorat de faptul că el (Almog) se afla în mâinile unor criminali”, a spus ea. Se crede că Yossi Jan a murit în urma unui atac de cord.

„Fratele meu a murit de supărare și nu a apucat să-și vadă fiul întorcându-se”, a spus însă Dina Jan. Salvarea lui Almog Jan și a altor trei ostatici a fost întâmpinată cu bucurie în Israel, premierul Benjamin Netanyahu lăudând forțele speciale pentru că au operat „cu creativitate și curaj”.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 274 de persoane au fost ucise în operațiune. Dacă se confirmă, acesta ar fi cel mai mare număr de victime înregistrat într-o singură zi de la începutul războiului. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) susține însă că numărul morților a fost mai mic de 100.

Premierul Qatarului a făcut apel, duminică, în timpul unui summit la Doha, la intensificarea presiunii globale asupra Israelului pentru a pune capăt „agresiunii barbare” din Gaza. Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, susține că atacul a fost „un alt masacru al civililor”. Ca răspuns, un ministru israelian a declarat că, în loc să condamne Hamas pentru că se ascunde în spatele civililor, UE a condamnat Israelul pentru că și-a salvat cetățenii.

În afară de Almog Meir Jan, ostaticii Noa Argamani, 26 de ani, Andrei Kozlov, 27 de ani, și Shlomi Ziv, 41 de ani, au fost salvați în timpul operațiunii. Aproximativ 116 persoane răpite în octombrie rămân în captivitate. Mai mult de o treime dintre acestea au fost deja confirmate ca fiind moarte, dar se crede că acest număr este probabil să fie mai mare.