Italia și Spania sunt printre țările europene care urmează să relaxeze și mai mult restricțiile de blocare începând de luni.

Italia și Spania relaxează și mai mult restricțiile

Majoritatea întreprinderilor din Italia, inclusiv barurile și  coaforurile vor putea să se redeschidă după mai mult de două luni de la închidere. Spania urmează să relaxeze restricțiile în afara Madridului și Barcelonei. Grupurile de până la 10 persoane având voie să se întâlnească, informează BBC.com.

Măsurile urmează scăderile constante ale numărului de decese înregistrate zilnic. Duminică, Italia a înregistrat cele mai puține decese zilnice de la închiderea din martie. În Spania, numărul deceselor zilnice a scăzut sub 100 pentru prima dată de când s-au impus restricțiile de blocare.

Ce se întâmplă luni?

Restaurantele, barurile, cafenele, coaforurile și magazine vor avea voie să se redeschidă în Italia, cu condiția să respecte măsurile impuse de autorități. Bisericile catolice se pregătesc pentru reluarea Liturghiei. Însă va exista o distanțare socială strictă, iar credincioși trebuie să poarte măști. Alte credințe vor avea de asemenea, voie să organizeze slujbe religioase.

Însă oficialii din domeniul sănătății au avertizat asupra pericolelor continue ale adunărilor sociale mari.

În Spania, majoritatea restricțiilor vor fi ridicate până la sfârșitul săptămânii. Întâlnirile în aer liber în baruri și restaurante vor fi permise începând de luni.  Se vor permite și reuniunile de familie și întâlnirile între prieteni, cu condiția ca grupul să nu aibă mult de 10 persoane.

În Madrid și Barcelona, ​​împreună cu unele părți din nord-vest, majoritatea restricțiilor vor rămâne în vigoare, dar unele magazine mici vor avea voie să se redeschidă.

Alte țări europene care încep relaxarea

În alte părți din Europa, Belgia începe să redeschidă școlile primare și secundare în condiții stricte de luni. În timp ce, Portugalia, Grecia, Danemarca și Irlanda se numără printre țările care vor începe, de asemenea, relaxarea măsurile de blocare. În weekend mai multe plaje din Grecia s-au redeschis, spre bucuria oamenilor, care au avut de respectat o serie de măsuri.

Totodată, India a extins blocarea la nivel național până la 31 mai, deși și aici lucrurile s-au relaxat considerabil.

Sursa: BBC.com