Reclamă
Reclamă

Statele Uniunii Europene nu vor fi implicate direct, pentru moment, în împrumutul de 50 miliarde de dolari pe care țările din G7 au în vedere să-l acorde Ucrainei pe baza veniturilor provenite din activele rusești înghețate, a declarat, sâmbătă, prim-ministra guvernului Italiei, Giorgia Meloni, citată de Reuters.

În cursul summitului lor anual în sudul Italiei, țările G7 au decis să acorde împrumuturi care vor fi asigurate prin dobânda acumulată din fondurile rusești blocate. „Împrumutul de aproximativ 50 miliarde a fost deja anunțat și va fi acordat de SUA, precum și de Canada, Marea Britanie și probabil Japonia în limitele constrângerilor lor constituționale”, a afirmat Meloni într-o conferință de presă.

„În prezent, statele europene nu sunt implicate în acest împrumut, ținând cont de faptul că activele sunt toate mobilizate în Europa”, a adăugat ea, lăsând să se înțeleagă că contribuția blocului constă în furnizarea unui mecanism de garanție pentru rambursarea împrumutului.

Reclamă

Funcționari din UE au declarat, la începutul săptămânii, că Uniunea Europeană ar putea furniza cam jumătate din sumă, ceea ce pare să contrazică afirmațiile prim-ministrei Meloni. În jur de 260 miliarde de euro din activele rusești, cum ar fi rezervele băncilor centrale, au fost înghețate în virtutea sancțiunilor impuse ca urmare a invaziei rusești în Ucraina. Aproximativ 190 miliarde de euro din aceste active sunt deținute de Euroclear, Depozitar Central Internațional de Titluri de Valoare (ICDS) cu sediul în Belgia, ceea ce face ca UE să fie un actor-cheie în orice plan de utilizare a activelor.

Statele Unite dețin aproximativ 5 miliarde de dolari din aceste active. Meloni a mai spus că nu este îngrijorată de perspectiva ca activele rusești să fie deblocate înainte ca împrumutul să fie rambursat, deoarece acest lucru s-ar putea întâmpla doar ca urmare a unei negocieri de pace care ar include angajamente privind modul de reconstrucție a Ucrainei.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro