Reclamă

Țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, urmează să se deconecteze de la rețeaua electrică rusească sâmbătă, marcând astfel o ruptură definitivă a legăturilor energetice cu Moscova. Inițiativa face parte din efortul acestor state de a se integra pe deplin în rețeaua electrică europeană și de a-și asigura independența energetică.

La Riga, autoritățile vor tăia fizic cablul electric care leagă Letonia de Rusia, iar duminică, liderii țărilor baltice, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor participa la o ceremonie pentru a marca momentul istoric, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas, a declarat: „Este greu de crezut că am ajuns, în sfârșit, aproape de linia de sosire”, adăugând că aceasta reprezintă „ultima etapă din lupta noastră pentru independență energetică”.

Deși parte a Uniunii Europene și a NATO din 2004, integrarea în rețeaua electrică europeană a întâmpinat dificultăți din cauza problemelor tehnice și financiare. Urgența decuplării de Rusia s-a intensificat odată cu invadarea Ucrainei în 2022.

În momentul de față, rețelele electrice ale Lituaniei, Letoniei și Estoniei sunt conectate cu cele din Rusia și Belarus, iar stabilitatea frecvenței este controlată de la Moscova. După sincronizarea cu rețeaua europeană, aceste țări vor putea funcționa în mod independent, stabilindu-și propria frecvență.

Sâmbătă, începând cu ora 07:00 GMT, țările baltice vor funcționa în „mod izolat” pentru a realiza teste care să garanteze stabilitatea sistemului energetic. „Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic”, a declarat Rokas Masiulis, director la Litgrid.

Proiectul de sincronizare a rețelelor electrice, în valoare de 1,6 miliarde euro, va fi implementat prin Polonia, participând la o rețea europeană. Autoritățile lituaniene au avertizat asupra riscurilor posibile generate de acest eveniment, inclusiv atacuri cibernetice și campanii de dezinformare din partea Rusiei, care neagă orice implicare.

Consumatorii nu vor fi afectați de aceste schimbări, potrivit oficialilor baltici, deși în Estonia s-a observat o creștere a vânzărilor de generatoare electrice. „Oamenii nu ar urma să resimtă niciun impact negativ”, a subliniat Vaiciunas.

În continuare, țările baltice își propun să își crească capacitățile de producție locală de energie, prin intermediul parcurilor eoliene offshore în Marea Baltică. După deconectare, enclava rusă Kaliningrad va funcționa fără conexiune la rețeaua Rusiei continentale.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro