Reclamă

Țările baltice s-au racordat oficial la rețeaua electrică europeană, eliberându-se astfel de dependența de sistemul energetic rusesc, ceea ce, potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va scuti Uniunea Europeană de „amenințări și șantaj”. Anunțul a fost făcut duminică la Vilnius, cu ocazia unei conferințe de presă la care au participat liderii din Estonia, Letonia și Lituania.

Ursula von der Leyen a declarat: „Astăzi conectăm statele baltice la rețeaua electrică a Europei continentale. Tăiem ultimele legături cu Rusia. Suntem în fine eliberați de amenințări și de șantaj. Este o zi istorică!”. Un videoclip al momentului decuplării Estoniei de la sistemul energetic rus a fost distribuit pe rețelele sociale.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a confirmat importanța sincronizării rețelei electrice baltice cu cea europeană. „Acum câteva momente am primit o veste importantă. Sincronizarea sistemului electric al statelor baltice cu cel al Europei continentale a fost încheiată cu succes”, a spus acesta, alături de omologii săi din Estonia și Letonia, președinta Comisiei Europene și președintele Poloniei.

Acest pas important vine ca rezultat al eforturilor depuse de cele trei state – toate foste republici sovietice și în prezent membre ale Uniunii Europene și NATO – de a se elibera de influența energetică rusă, o problemă evidențiată de invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Nauseda a subliniat: „Am ajuns la o independență energetică totală. Perioada de presiune și șantaj politice s-a terminat, în fine”.

Țările baltice s-au interconectat cu rețeaua europeană prin intermediul Poloniei, iar acest proiect a necesitat o investiție totală de 1,6 miliarde de euro, fiind susținut în mare parte din fonduri europene. Gitanas Nauseda a subliniat necesitatea de a continua dezvoltarea infrastructurilor critice în cadrul Uniunii Europene, avertizând asupra riscurilor de securitate în contextul conflictului din Ucraina.

El a punctat: „Este vremea să ne securizăm activele. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a transformat radical percepția amenințărilor care apasă asupra infrastructurilor critice în Europa”. Acest apel la acțiune vine în urma incidentelor recente din Marea Baltică, unde mai multe cabluri submarine de telecomunicații și energie au fost avariate. Anumite state occidentale consideră că Rusia ar pune în aplicare un „război hibrid”, acuzație pe care Moscova o neagă, dar care atrage atenția asupra vulnerabilității infrastructurii de energie.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro