Este cea de-a doua economie a UE, se confruntă cu o situație extrem de dificilă. Peste 10 milioane de de angajați care lucrează în mediul privat francez, pentru cele 820.000 de companii, sunt incluși în schema de şomaj parţial pe care a adoptat-o Guvernul de la Paris, a spus ministrul Muncii, Muriel Penicaud.
Un salariat din doi care era angajat în mediul privat are în prezent salariul plătit de stat, respectiv indemnizația de șomaj parțial.
„În această dimineaţă, sunt 10,2 milioane de salariaţi din sectorul privat al căror salariu este plătit de stat, de Ministerul Muncii, pentru că sunt în şomaj parţial. Este mai mult de un salariat din doi şi şase companii din zece, pentru că sunt mai mult de 820.000 de companii care au recurs la acest dispozitiv”, a declarat Penicaud într-un interviu pentru postul de radio BFM Business.
„Este o cifră considerabilă. Nu am făcut niciodată aşa ceva în ţara noastră”, a continuat Penicaud, adăugând că cifrele continuă să crească de la o zi la alta.
Pandemia de coronavirus a produs o undă de șoc pentru economie, iar foarte multe sectoare de activitate din Franţa, au fost grav lovite.
Lucrătorii în industria hotelieră şi a restaurantelor sau cei din industria construcţiilor sunt printre cei mai afectați.
Companiile au împrumutat de la bănci aproape 40 de milioane de euro, pe baza împrumuturilor garantate de statul francez.
„Am depăşit pragul de 40 de miliarde de euro”, a spus Dufourcq, a declarat miercuri directorul general de la banca publică de investiţii Bpifrance, Nicolas Dufourcq pentru radioo RTL.
Potrivit unor estimări publicate de banca centrală a Franţei, Produsul Intern Brut al Franţei urmează să înregistreze o cădere de aproximativ 6% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Iar Franța cea de-a doua economie din UE intră în recesiune.
„Cea mai proastă cifră de creştere pe care a cunoscut-o Franţa după 1945 a fost în anul 2009, după marea criza financiară din 2008, când economia a înregistrat o contracţie de 2,2%. Probabil vom avea o contracţie mai amplă în acest an. Această arată amploarea magnitudinii şocului economic cu care ne confruntăm”, a spus Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanțelor.