Spania a devenit oficial prima țară care oferă femeilor concediu în perioada menstruală. Legea a intrat în vigoare pe 1 iunie 2023.

Ce trebuie să facă femeile care să primească concediu în perioada menstruală

Femeile din Spania au parte de un concediu la care alte persoane de sex feminin pot doar visa. Este vorba de zile libere acordate pentru cele care din cauza durerilor menstruale nu își pot desfășura activitatea. Legea a fost aprobată la începutul acestui an, iar de la 1 iunie a intrat în vigoare.

De acum înainte, acestea pot merge la medic, care le va da un bilet pe care să îl prezinte angajatorului. Fiecare zi liberă va fi plătită de la stat, iar perioada minimă pornește de la o zi. Partea cea mai bună este că nu există un număr limitat de zile de concediu pentru acest lucru.

Legea a fost propusă de Ministrul pentru egalitatea de gen și reprezintă, după cum a spus chiar el, un progres pentru drepturile feministe.

Ce trebuie să faci dacă ai dureri menstruale puternice

Spania este astfel prima țară din Uniunea Europeană care oferă femeilor un asemenea drept. În restul statelor membre, doar în cazuri extreme acestea pot beneficia de zile libere, fiind considerat un concediu medical obișnuit.

În cazul în care treci prin această perioadă, iar durerile sunt greu de suportat, există anumite remedii naturale la care poți apela.

Unul dintre ele este reprezentat de mișcare și o alimentație sănătoasă. Studii recente realizate în ultimii ani au demonstrat că femeile care sunt active experimentează mai puține dureri.

De asemenea, dacă nu ești adepta medicamentelor, poți apela și la ceaiuri naturale. Este recomandat să consumi ceai de salvie, ghimbir, fenicul și chiar scorțișoară. Iar ca să te asiguri că organismul tău funcționează corespunzător în acea perioadă sensibilă, limitează consumul de cafeină și sare.

Un alt sfat util este pentru persoanele care fumează. Din cauza că nicotina îngroașă sângele, se pare că ar provoca și dureri mai puternice în perioada menstruală. Așa că este recomandat să renunți la acest obicei nociv dacă te confrunți cu astfel de probleme.