Panica se instalează tot mai tare peste consumatorii de energie și gaze naturale din România. O decizie neașteptată a autorităților va crea și mai multe disensiuni în rândul acestora. Este vorba despre importul lemnelor de foc din Ucraina.

Cât lemn de exploatat mai au pădurile din România?

În terminologia utilizată în domeniul exploatării forestiere există mai multe destinații ale materiei prime. Lemnul de foc este destinat arderii pentru încălzirea incintelor, pregătirea hranei sau în unele cazuri pentru deshidratarea diverselor tipuri de legume/fructe, carne.

Lemnul despicat se folosește pentru prelucrarea celulozei, dar și pentru producerea PFL, PAL, PAF. România a fost cu siguranță una dintre țările binecuvântate cu păduri întinse pe suprafețe generoase. Nivelul de exploatare a crescut însă de la an la an îngrijorător. Astfel, în 2020 față de anul precedent cu aproape 13,5%. Procentul este unul enorm, spun specialiștii.

În prezent, în țara noastră, peste 3 milioane de familii folosesc ca agent de încălzire al locuințelor, lemnul.

Coaliția de guvernare a decis însă să apeleze și la vecinii ucrainieni pentru importul lemnelor de foc. Inițiativa nu are legătură însă cu acest an ci cu iarna lui 2023.

De altfel, în urma coaliției de guvernare recentă, s-a decis ca Ministerul Mediului să întocmească un act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului pentru foc.

Exportul de peleți va fi interzis

Una dintre metodele de încălzire care suplinește cu succes lemnul sunt peleții. Aceștia sunt de fapt deșeuri lemnoase care trec printr-un proces amplu de transformare. Cu ajutorul aparaturii de specialitate, deșeurile din lemn sunt deshidratate și comprimate până ajung la dublul densității energetice a lemnului verde.

Numeroși români apelează la această variantă de încălzire considerată ca fiind destul de accesibilă. Marea majoritate a consumatorilor își fac stocul necesar de peleți încă din sezonul cald, pentru iarnă. Autoritățile au decis recent ca exportul acestui material să nu mai fie posibil.